Férfinak és nőnek…

Mivel a kereszténység egyik alaptétele a Teremtőbe vetett hit, igehirdetésünk nem korlátozódhat az üdvösség örömhírének terjesztésére. Az egyház a teremtett világért is felelős, és ennek nyilvánosan hangot kell adnia. Óvnia kell a földet, a vizet, a levegőt, a teremtésben kapott közös ajándékokat, ám az embert is meg kell védenie attól, hogy tönkretegye saját magát” – figyelmeztetett a Szentatya.

„Léteznie kell az ember jó értelemben vett »ökológiájának«, melynek alapja a személy, valamint a férfi és női nem tiszteletben tartása. Nem elavult metafizika, amikor az egyház arról beszél, hogy az ember férfi és nő, és a teremtés eme rendjének tiszteletben tartását követeli. E felfogás alapja a Teremtőbe vetett hit és a teremtés nyelvének megértése. Ha ezt elveti az emberiség, saját magát teszi tönkre” – idézi XVI. Benedek szavait a Zenit hírügynökség. A pápa szót emelt a nem (gender) szó átértelmezésével szemben, ami különböző fórumokon egyre gyakrabban tapasztalható. „A gender kifejezést sokszor olyan jelentésben használják és értelmezik, amely egyértelműen arra vezethető vissza, hogy az ember elszakítja magát a teremtéstől és a Teremtőtől. Az ember maga akarja megteremteni saját magát, és saját személyével kapcsolatban mindenben kizárólag maga akar dönteni. Ezzel ellenszegül az igazságnak és a teremtő Léleknek.”

XVI. Benedek rámutatott: „A nagy teológusok a házasságot, vagyis a férfi és a nő életre szóló szövetségét a teremtésben szentségként határozzák meg, amelyet a Teremtő rendelt. Ez is hozzátartozik ahhoz az üzenethez, amelyet az egyháznak hirdetnie kell, amikor hirdeti a teremtő Lelket, aki jelen van az egész természetben, de különösen az Isten képmására teremtett emberi természetben.”

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .