Megélt hittel a Szentírásról

A városba érkezve, a templomot megközelítve (a város négy pontján) az út fölé kihelyezett molinók nagybetűs feliratai – szentírási idézetek – hirdették az igét, mint például: „A szeretet soha el nem múlik!” (1 Kor 13,8). A lelki és kulturális programok több helyszínen: a Szent Anna templomban, a plébánián és a megyeháza konferenciatermében zajlottak. Szeptember 21-én, vasárnap szentmisével és az azt követő klasszikus zenei koncerttel nyitott a Biblia hete, amelyen katolikus, evangélikus és református szerzőktől hangzottak el a Bibliához kötődő témájú darabok. A keddi napon zajlott biblikus konferencián, mintegy kétszáz érdeklődő előtt, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek Szent Pál teológiájáról szóló előadást tartott. Szatmári Györgyi, a Szegedi Hittudományi Főiskola tanára arról beszélt, hogy a szeretet, mint „agapé”, és „filia”, milyen vonatkozásokban szerepel a (bizonyosan) páli levelekben. E két előadással a XVI. Benedek pápa által meghirdetett Szent Pál-évhez is csatlakozott a rendezvénysorozat. A Keresztény Pedagógus Társaság szervezésében Csete György világhírű Kossuth-díjas építésszel találkozhattak az érdeklődők. A közönségtalálkozó során Döbrentei Kornél költő, író mutatta be azt az interjúkötetet, melyben Fülöp Zsuzsanna beszélget Csete Györggyel. A neves építész dedikálta is a résztvevők kérésére az Én onnan is a zöld mezőt látom című kötetet (mely a Magyarnak lenni könyvsorozatban jelent meg). Döbrentei Kornél saját, Tartsd a sziklát című – néhány hónapja megjelent – verseskötetéből is elmondott egy költeményt. Szintén vendég volt Petrás Mária csángó keramikusművész és énekes, aki Mária-dalokkal színesítette az eseményt, sőt, legújabb kerámiáiból megtekinthető volt egy válogatás a megyeháza konferenciatermében. Csütörtökön egész napos Biblia-felolvasásra került sor, melyben a város különböző iskoláiban tanuló diákok vettek részt. Záróakkordként Olofsson Placid atya olvasott fel egy bibliai részletet. Ezt követően pedig sok humorral, bámulatos energikussággal és hittel mesélt az életéről, elsősorban a Gulagon töltött időszakról. Érzékletesen elevenítette fel megélt hitének alakulását, Isten szándékának folytonos keresését. A pénteki bibliodráma során a jelenlevők sajátos szempontból élhették át Szent Pál megtérését, Jézus Krisztussal való találkozását a damaszkuszi úton az Apostolok cselekedetei 9. fejezete 1-9. verse alapján. Szombaton a Szent Anna-templom előtti téren összesereglett gyerekek bibliai témájú rajzokat készítettek.

Mindannyian a Biblia hetére készített pólót kaptak ajándékba. A Városi Galériában Simon András grafikusművész kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. Az ünnepi szentmisével zárult szentesi Biblia hetének rendezvényeit városi viszonylatban sokan látogatták, a helyi katolikus közösség örömére. A programok lelkesítően hatottak hívőkre és – remélhetőleg – nem hívőkre egyaránt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .