Gyümölcsöző fa Isten kertjében

A jubileumi rendezvényt Nagy László, az egyetem dékánja nyitotta meg. Pázmány Péter gondolatát idézte, amely szerint az ország szellemi és erkölcsi felemelkedése csak tudással és a keresztény elvekhez való hűséggel lehetséges – utalva ezzel a Regnum Marianum fiatalok körében kifejtett munkájára. Molnár Béla, a Regnum Marianum közösség házfőnöke beszédében utalt Isten kertjére, amelyben különböző gyökerű, gyümölcsű és fajtájú fák állnak. Sajátos és egyedi karizmájával a Regnum Marianum is egy a sok fa közül ebben a csodálatos kertben.  A Regnum Marianum közösség dinamikus működését a „rétegek” (korosztályok) jól megszervezett rendszere biztosítja. Molnár Béla az Új Ember kérdésére elmondta, hogy a Regnum Marianum szerteágazó érdeklődési – és sokszínű tevékenységi körét a tagok hivatásának különbözősége adja. „Mindenki azt a karizmát, tevékenységet képviseli, amit kapott a Magvetőtől. Mindenki számára fontos az ifjúság nevelése, csak ki-ki a maga korának és hivatásának megfelelően szolgálja ezt a célt.” Ezt a nevelő hatást tartotta a házfőnök a legfontosabb karizmának, amelyet hangsúlyosan a magyar egyház szolgálatában képviselnek.

A közösség története az 1900-as évek elejére nyúlik vissza. Néhány katolikus pap alapította, akik Prohászka Ottokár püspök elgondolását valósították meg, amely szerint oda kell figyelni a fiatalok nevelésére. 1902-ben jegyezték őket Rómában mint Mária Kongregáció, központjuk a VII. kerületi Damjanich utcában volt, ahol a papok együtt laktak, innen indultak szét az iskolákba, ahol hitoktatással, neveléssel foglalkoztak. Alapelgondolásuk szerint csak akkor lehet valaki jó keresztény, ha emberileg jó és természetes alapokon áll. Ezért is örültek nagyon, amikor a cserkészmozgalom elérte Magyarországot is, amelynek meghonosításában nagy szerepet vállaltak. Ekkor a 3. számú Regnum cserkészcsapat néven szerepeltek a regnumiak. 1951-ben természetesen őket is államosították, ekkor illegalitásban, lakásokon gyülekezve folytatták tovább az atyák a közösség építését. Erre az időre tehető a lányok bevonása, amelyhez az 1960-as években felnőttek is csatlakoztak. Jelenleg körülbelül ezerötszáz tag, mintegy huszonöt pap és ötszáz szimpatizáns tartozik a Regnumba.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .