„Megbocsáthatatlan” tájékozatlanság…

„A Szentírást nem ismerni annyit jelent, mint Krisztust nem ismerni” – idézi a bíboros a II. vatikáni zsinat megfogalmazását. Megítélése szerint a hívők többsége még közel sem ismeri annyira a Szentírást, mint amennyire a II. vatikáni zsinat azt kívánatosnak tartotta. Egy felmérés szerint „az olaszoknak mintegy hetven százaléka még sohasem olvasta végig a négy evangéliumot, és csak tizenöt százalék mondta, hogy egyszer életében olvasta”. Ezért is különösen fontos, hogy a püspökök, amikor ősszel a Püspöki Szinódus következő ülésén Isten szavának az egyház életében és küldetésében betöltött szerepéről tárgyalnak majd, megvizsgálják, hogyan lehet a hívők körében elmélyíteni a Szentírás ismeretét.

A katolikus hit igazságait összefoglaló katekizmus ismerete nem ment fel az alól a kötelezettség alól, hogy „egyedül vagy csoportosan foglalkozzunk a Biblia szövegével”. Martini bíboros azt ajánlja a szinódusi atyáknak, hogy semmiképp se használjanak majd olyan megfogalmazásokat, amelyek a II. vatikáni zsinat biblikus vonatkozású tanítását megkérdőjeleznék. Nem volna értelme a Szentírás értelmezésének történeti-kritikai módszerét megkérdőjelezni vagy a Szentírás és Szenthagyomány viszonyáról új vitát kezdeményezni. „Nem volna értelme újból megvitatni olyasmit, amit a zsinat nagy gonddal és bizonyos kompromisszumokkal megállapított, hiszen sürgős gyakorlati, lelkipásztori feladatok állnak előttünk a Szentírás ismerete vonatkozásában” – írja a bíboros.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .