Megalkuvás nélkül

Az elvesztés félelme tönkreteszi az embereket” – kezdte beszédét Kerényi Lajos piarista szerzetes, budapesti plébános az idei, július 15. és 19. között tartott egerszalóki találkozón. Az 1982-ben még titokban megrendezett találkozó Isten kegyelméből országos méretű rendezvény lett, mely minden évben július közepén várja a fiatalokat, határainkon innen és túlról. Idén immár a huszonhetedik alkalommal láthatta vendégül ez a gyönyörű vidék az ideérkezett mintegy ezerháromszáz résztvevőt. A festői környezetben elterülő falu kiváló lehetőséget nyújt az elmélkedésre, az elcsendesedésre. Az egerszalóki levél idén is buzdította a fiatalokat: „Ne szitkozódj, ne mutogass ujjal másokra, ne abban lásd a megújulást, hogy kéztördelve sopánkodsz vagy pártokat vádolsz! Inkább gyere el Egerszalókra, ahol a Szentlélek újít meg és hangol szebb »dallamokra«: alkalmassá tesz arra, hogy lehessen rád számítani, mert nem lopsz, nem hazudsz, tisztán élsz, s a végtelenbe is tudsz utat és reményt biztosítani. Megtanít a kétszínűség és megalkuvás nélküli jézusi hitre, hogy rajtad keresztül vegye észre ez a becsapott, vergődő világ az igazi Megváltót.”
Reggelenként Szent Ferenc Kisnővéreinek csengő hangja nyitogatta a fiatalok lelkét Isten felé. Az elmélkedések, a közös csendek, az imádság percei alkalmat teremtettek arra, hogy meghallják Isten szavát, segítettek abban, hogy mindjobban megértsék, Istennek mi a terve az életükkel. „Boldog vagy? Mi tesz boldoggá? Tartós a boldogságod? – tette fel a kérdést Kerényi Lajos. – Ha Istennel vagytok kapcsolatban, akkor kiteljesedtek, mert ő új értéket tud adni a lelketeknek. Van közeli, távoli remény, hogy megszerzed az érettségit vagy jó házastársad lesz, de van egy végtelen távlat is: az örök élet.” Minden embert kezdettől fogva Isten hívott életre. Ő választott ki mindenkit, édesanyánk szíve alatt fejlődtünk, majd beléptünk a világba, ahol a család, az iskola, az egyház, a pártok és sok már fórum vesznek körül bennünket. Sok veszély fenyeget, de a szülők feladata, hogy biztosítsák az értéket gyermekeik számára.

Lajos atya felhívta a figyelmet, hogy a fiatalok ne pazarolják el idejüket televízióra, internetezésre, álljanak ellent a szabados szex kísértéseinek, legyen lelkivezetőjük, alakítsák ki imaéletüket, ekkor lesznek boldogok és tisztaszívűek. „Nektek kell megválogatnotok az értékadó fórumokat. Legyetek igényesek, nem menjetek oda, ahol a giccset, a silányságot kínálgatják, ahol árad a mocskos beszéd! Az ilyen értékfosztó fórumokat – mint a diszkó – kerülni kell. Olyan szórakozóhelyre menjetek, ahol értéket kaphattok. Mert talpra kell állnunk, hiszen csak így lesz boldog Magyarország!” – lelkesített Lajos atya. A szerda esti szentmisén Ternyák Csaba egri érsek Mózest és Szent Pált állította példának a fiatalok elé. Ők meghallották Isten hívását, és őt helyezték életük középpontjába.

 „Hivatásunk van: fel kell készülnünk, fel kell ismernünk, el kell fogadnunk, utána ki kell mellette tartanunk. Amíg itt élünk, addig úton vagyunk, és a tökéletesség felé haladunk, mert fejlődésre vagyunk meghívva. Adja meg nektek az Úr, hogy lelke által megerősödjetek, »belső emberré« váljatok, gyökeret verjetek és alapot vessetek a szeretetben” – mondotta az érsek. „Hajlandó vagy-e elhagyni a biztosat egy bizonytalan ismeretlenért? Jézus téged is szólít az evangéliumon keresztül, aki nem tudsz dönteni. Ha Isten hív, megváltozik az életed” – hallhattuk Gável Henrik atyától. Hajdó István, az erdélyi Gyergyószentmikós plébánosa felhívta a figyelmet, hogy a magyarság csak akkor marad meg, ha követjük őseinket, és összekulcsoljuk a kezünket. „Ti legyetek a bástyák, amelyeket nem tud semmi és senki lebontani. Váljatok Isten erős templomává! Térdeljünk le és imádkozzunk, mert a magyarságnak meg kell térnie!” Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi püspök a papok éve kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy mélyüljön el a papok megbecsülése, akik pásztorként gondoskodnak a hívekről. Arra kérte a jelenlévőket, imádkozzanak azért, hogy minél többen hallják meg Isten hívását.

Süveges Gergő arról beszélt, hogy életében a hit és a család áll az első helyen, erre épülnek további kapcsolatai és a hivatása is. Elmondta, hogy a legnagyobb veszély, ha elhisszük, hogy életünk legfontosabb pillanataiban nem kell döntenünk. „A döntésképtelenség, a szertelenség, a csapongás nem szabadság. A szabadság legmagasabb foka a döntés és az elköteleződés valami vagy valaki mellett.” Az előadó beszélt a hit-családmunka konfliktusairól, amelyekben néha le kell mondani olyan lehetőségekről is, amelyek szép reményekkel kecsegtetnek. Elmondta, hogy bár felesége egyetemet végzett, most évekig a családanyaság lesz a legfontosabb hivatása. Bettinek, aki vegyészmérnöknek készül, nagy lelki feltöltődést jelentett ez a pár nap, mert minden előadáson hasznosítható gondolatokat kapott. János, aki mentős szeretne lenni, és most önkéntesként szolgált az elsősegélynél, örült, hogy ennyi fiatal jött el, és lelkileg feltöltődve ment haza.

A délutáni műhelybeszélgetések alkalmat teremtettek szerzetesrendekkel való megismerkedésre, vagy a Láthatatlan Színház foglalkozásán vehettek részt a jelenlévők. A Szalók 2009 Fesztivál keretében koncerteket hallgathatott a közönség. Szombat délután pedig megérkezett a Szent Korona másolata, amely egészen a záró szentmiséig a fiatalok körében maradt. Kerényi Lajos atya felhívására már mintegy százan csatlakoztak a Tiszta Szívek Mozgalmához, amely arra buzdít, hogy a fiatalok őrizzék meg tisztaságukat a házasságig, de ha elbuknának, ne adják fel, mert a bűnbánat szentségében mindig erőt kapnak a harchoz. Ternyák Csaba a záró szentmisén arról beszélt, hogy mindenkinek személyre szabott hivatása van, mert nem „sorozatgyártásban” készül a keresztény ember. Isten valami nagyot álmodott meg minden emberről, és akkor érezhetjük otthon magunkat ebben a világban, ha sikerült elvégeznünk az „álomfejtést”. Egerszalók és Lajos atya jövőre is várja a fiatalokat, hogy közösen elmélkedjenek életükről.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .