Az igazság szabaddá tesz

Soprontól Budapestig, Debrecentől Nagykanizsáig csaknem négyszázan vettek részt az előadásokkal, fakultációkkal, tanúságtételekkel tarkított programon. Fábry Kornél kaposfüredi plébános volt ezúttal is a fő szervező, s mint lapunknak elmondta: azért választották Az igazság szabaddá tesz mottót, mert a tolerancia jegyében gyakran hangoztatják, hogy mindenkinek igaza van, pedig a társadalomnak mielőbb rá kellene döbbennie, hogy Jézus Krisztus az igazi szabadság. A kollégium tornacsarnokában – amely már harmadik alkalommal szolgált kiváló helyszínül a találkozónak –, azt olvashattuk: Ha ti kitartotok tanításom mellett, valóban tanítványaim vagytok, megismeritek az igazságot. E felirat is nyomatékosította a szándékot: a helyes istenkép tovább mélyítheti, gazdagíthatja hitünket, jóllehet ezernyi megtévesztő praktikával tovább lopakodik a New Age, ezért nem árt tisztában lennünk ártalmaival. Erről szintén hangzott el előadás, mint ahogy Palkó Julián ferences szerzetes jóvoltából mindennapi döntéseinkről is, amelyekből egyértelműen kiderül: helyesen tudjuk-e alkalmazni a megismert igazságot. Madocsai Bea, a találkozó egyik szervezője három gyermeke közül két lányával érkezett. Egyikük a kórusban is énekelt, és a gyónásról tett tanúságot. Mint mondta, a fakultációk felelőseként különös szolgálat az övé, hiszen másokkal kell megosztaniuk azt a kincset és örömöt, amelyet saját életükben megtapasztaltak. Ezért pedig gazdagon megjutalmazza őket a Szentlélek. S hogy mit jelent neki a dicsőítés?

– Valami olyat, amit Szent Péter élhetett át, amikor a vízen járva Jézus felé közeledett. Amíg az Úrra függesztette tekintetét, tudott járni, ám amikor más felé nézett, rögtön elkezdett süllyedni – mondta Bea, aki az elmúlt évek valamennyi találkozóján részt vett. – Nekem abban segít a dicsőítés, hogy mindig az Úrra vessem a tekintetemet, hogy ne kezdjek el süllyedni. Glavák Csaba kaposvári fizikus több programon is megjelent orvos feleségével. A háromgyerekes apa Juhászné Aranka okkultizmusról szóló fejtegetését emelte ki, de a szentségimádást is különös kegyelemként élte meg. Az egyik este pedig újra meghallgathatta Proszenyák Róbert tanúságtételét arról, miként tért vissza a kómából. A fiatalember ugyanis futás közben veszítette el az eszméletét, s esett vércukorkómába, amelyben azt élte meg, hogy elkárhozott, mert képtelen volt felismerni, nem tudta elfogadni Isten irgalmát. Amikor „visszajött”, megkeresztelkedett. Glavák Csaba lett a keresztapja, és azóta katolikusként éli az életét. Tudja, hogy megmaradt a szabad akarata, és tisztában van esendőségével is. Nem lett jobb, de másként lát, és ez mindennél fontosabb.

A találkozó résztvevői fakultáción további ismereteket hallhattak arról, miként szelídül meg a gyász okozta bánat, Magyar Balázs pszichiáter pedig egyebek mellett arra világított rá előadásában, miként kell szemlélni, kezelni, gyógyítani a pszichiátriai betegeket az Isten és a hit aspektusából. Sokakat vonzott Varga László tanítása is. A kaposvári Szent Imre-templom plébánosa arról beszélt, mit tehetünk a hazugsággal szemben az igazságért, s hogyan lehet kitartani Jézus tanítása mellett a XXI. századi Magyarországon. – Aki belemerül az igazság ismeretébe, aki maga Jézus, az előbb-utóbb Jézussal együtt a szegények között fog megjelenni. Ma a szív szolidaritására, a segítő kezekre van a legnagyobb szükség hazánkban – jegyezte meg a plébános. Szó esett hivatásról és küldetésről, mókás játékok, foglalkozások várták ezúttal is a kicsiket, és a találkozó egyik csúcsa a kiengesztelődési este volt az Oltáriszentség jelenlétében. Csurgó és Egerszalók után itt is láthattuk a nagykanizsai Magvető Közösség nagy sikerű, Hatvan másodperc című musicaljét, amely arra figyelmeztet: megbénult testtel is lehet boldogan élni Isten tenyerén.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .