Megáldották a miskolci Semmelweis-kórház kápolnáját

Fotó: Fojtán László

 

A kápolnát Ternyák Csaba egri érsek, Papp András, a miskolci Nagyboldogasszony görögkatolikus székesegyház parókusa, Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke és Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke áldotta meg egy-egy szentírási szakasz felolvasása után. Az eseményen részt vett Rétvári ­Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Kriza Ákos polgármester és a történelmi egyházak képviselői.
Pap Tibor, a kórház megbízott igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy az intézmény gyógyító munkájában erősödik a holisztikus szemlélet. Tudják, a lelkileg egészséges ember jóval ellenállóbb a betegségekkel szemben, illetve ha meg is betegszik, gyorsabban felgyógyul. Reményét fejezte ki, hogy az új kápolna olyan hely lesz, ahol lelki erőforráshoz juthatnak a betegek. Évente mintegy százezer embert látnak el ebben az intézményben, akiknek a betegség nehéz időszakában lelki támaszra is szükségük van.
Csomós József református püspök a város és a történelmi egyházak kiváló kapcsolatáról beszélt. Az országban itt működik a leghosszabb ideje ökumenikus egyetemi lelkészség, és a megyei kórházban tizenkét évvel ezelőtt avatták fel a kórházkápolnát. Az itt szolgáló papok, lelkészek nem az egyházaknál, hanem a kórháznál vannak státusban. Régóta dédelgetett elképzelésük vált valóra azzal, hogy a Római Katolikus, a Görögkatolikus, az Evangélikus és a Református Egyház összesen több mint tízmillió forint összegű hozzájárulásával ökumenikus kápolna létesült az intézményben.
Rétvári Bence beszédében hangsúlyozta: egy kórházban a hit és a remény mindennél fontosabb. S ezzel a kápolnával, amely mindig nyitva áll majd a betegek előtt, valamennyi egyház kész lelki segítséget és vigaszt nyújtani a rászorulóknak. Az államtitkár elmondta, hogy a kormány növelte a kórházlelkészek számára nyújtott támogatást, idén mintegy négyszáz­negyvenmillió forintot fordít erre a célra.
A köszöntők után megáldották a kápolnát, majd Ábrám Tibor, a református egyházkerület főgondnoka tartott rövid elmélkedést. A kápolna tabernákulumában már ott van az Oltáriszentség, a sebeket gyógyító Jézus várja a betegeket, az orvosokat és az ápolókat.

Forrás: Gróf Lajos/Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .