Megáldották a felújított miskolc-mindszenti templomot

Végtelen öröm számunkra, hogy hosszú várakozás után immár mi is újra gyönyörködhetünk templomunk szépségében, amely minden szépség mennyei forrásához vezet el bennünket, Istenhez emeli a szívünket, és az ő dicsőségét hirdeti nekünk. Hálásak vagyunk Istennek és mindazoknak, akik elősegítették, hogy elérkezzék ez a mai ünnep – fogalmazott Sáry Pál, az egyházközség világi elnöke a szentmise elején. Majd háláját fejezte ki az Egri Főegyházmegye anyagi támogatásáért, a felújítást végző szakemberek munkájáért, és megköszönte a templom plébánosainak, hogy egymás munkáját folytatva szolgálták a felújítás ügyét, szervezték és irányították a munkálatokat.
Ternyák Csaba érsek beszédében emlékeztetett arra, hogy néhány éve kívülről, most pedig belülről újult meg az épület, ám a hívekre új fel­adat vár: életüknek kell megújulnia Krisztusban.
Az ünnepi szentmisén részt vett Seregély István nyugalmazott egri érsek, aki gyermekkorában ebben a templomban szolgált ministránsként, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, a szentmise szónoka, aki még egri segédpüspökként és mindszenti plébánosként kezdte el a felújítási munkálatok irányítását, valamint Orosz Atanáz miskolci görögkatolikus megyéspüspök.
A szentmise végén Lipcsák János plébániai kormányzó megköszönte mindazok munkáját és segítségét, akik részt vettek a több mint két éven át tartó munkálatokban. Mint elmondta, megújult a templom belső falazata, a Takács István által készített freskók, a templom teljes elektromos hálózata, és új világítást is kapott az épület. Felújították a fa műtárgyakat – beleértve a főoltárt és a szószéket is –, valamint a mellékoltárokat és a képkereteket. Restaurálták a fő- és a négy mellékoltár vászonképeit, és kicserélték a padlót.
A felújítás ideje alatt egyetlen napra sem zárták be a templomot, a munkálatok közben is bárki betérhetett imádkozni.

*

Miskolc délnyugati részén, az Avas domb lábánál létrejött Mindszent eredete a refor­máció korába nyúlik vissza. A szinte teljesen reformátussá lett városban csak egyetlen kis kápolna maradt katolikus, e köré szerveződött a domb déli lejtőjén élő és dolgozó katolikusokból az egyutcás Mindszent település, amelynek háromszáz éve van önálló plébániája. Mindszent 1880-ban vált Miskolc részévé: mára már csak az 1744-ben épült barokk templom maradt meg az egykori településből. Az istenházát Szent Péter és Szent Pál apostolok tiszteletére szentelték, mégis „mindszenti templom” néven vált ismertté.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .