Megalakult az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő társadalmi bizottság

Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Egy évvel ezelőtt kezdődtek meg a 2020-as eucharisztikus kongresszus szervezési munkái. Erdő Péter bíboros az eltelt időszakban több alkalommal is hangsúlyozta, hogy a kongresszus nem csupán vallási esemény lesz. Előkészítéséhez és megvalósításához a társadalom különböző területeinek összefogására van szükség. Ahogyan egy-egy nemzeti ünnep előtt is egyeztetnek egymással a politika, a közélet, a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a közlekedés és más területek képviselői, úgy az eucharisztikus kongresszust is meg kell előznie a közös gondolkodásnak.
Június 15-én a legfőbb közjogi méltóságok, a tudományos és a kulturális élet jeles képviselői, a gazdasági élet és a média prominens személyiségei jelentek meg a budavári prímási palotában, hogy tanácskozzanak a közelgő világeseményről.
Erdő Péter bíboros köszöntő szavai után Áder János köztársasági elnök nyitotta meg az ülést. Fábry ­Kornél, a nemzetközi eucharisztikus kongresszus főtitkára bemutatta a kongresszusok történetét és a szervezés jelenlegi állását, majd a három előkészületi év konkrét teendőiről esett szó. Az operatív feladatok és az illetékességi területek meghatározása után többek között azt vitatták meg a bizottság tagjai, hogy a kongresszuson miként jelenhetne meg méltó módon a magyar kultúra.
Az alakuló ülés végén a bizottság tagjai  hangsúlyozták, hogy nem csupán Budapest és az Esztergom–budapesti főegyházmegye, hanem egész Magyarország is óriási lehetőséghez jutott azáltal, hogy otthont adhat az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak.
A bizottság tagjai mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, Tarlós István főpolgármester, Pintér Sándor belügy­miniszter, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegye és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke.
Erdő Péter bíboros a tanácskozás után elmondta: a politikusokból, közéleti szereplőkből, tudósokból, a gazdasági élet képviselőiből és művészekből álló testület feladata lesz elősegíteni, hogy az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus az egész társadalmat megszólítsa.
Az esztergom-budapesti érsek kiemelte: fontos, hogy a hitéleti programok mellett színvonalas tudományos, művészeti és kulturális rendezvények is legyenek már a kongresszust előkészítő időszakban és az egyhetes rendezvény idején is.
„Szeretnénk megmutatni, hogy hitünk kihat az egész életünkre, szebbé, értékesebbé teszi azt” – fogalmazott a bíboros. Erdő Péter kitért arra: a kongresszusra a világ minden pontjáról érkező hívők „vallásos lelkülettel jönnek” majd, de azért a várost is szeretnék megismerni, így Budapestnek a kongresszus jó lehetőséget kínál a bemutatkozásra.

Forrás: Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkárság

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .