Püspöki áldás a felújított sárszentágotai templomra

Fotó: Somogyi Tamás

 

Spányi Antal székesfehérvári püspök a szentmise elején megáldotta a templomot, és köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatásukkal, áldozatos munkájukkal, adományaikkal hozzájárultak, hogy méltó zarándokhellyé váljon, és megszépülve fogadhassa mindazokat, akik Szent Ágota szűz és vértanú közbenjárásáért imádkoznak egészségükért, bajaikból való megszabadulásukért.
A sárszentágotai zarándokhely hitet és reményt nyújt a mellrákban szenvedő vagy abból felgyógyult betegeknek. A Magyar Rákellenes Liga sárszentágotai alapszervezete, Siák Gáborné elnök vezetésével minden lehetőséget biztosít azoknak, akik ellátogatnak a templomba.
A főpásztor szentbeszédében kiemelte, az összefogás hálát ébreszt az ember szívében és lelkében. „A hit hozott össze bennünket, Isten szeretetének különleges ajándéka és adománya, amely minden mást felülmúl. Hit nélkül nincs társadalom, család, de templom sem. Isten egyenként szeret minket, és nem hagy el a megpróbáltatás idején sem. Ezt látjuk Szent Ágota példáján keresztül is, aki kínzó megaláztatását, fájdalmát zúgolódás nélkül, a hit erejével tudta legyőzni. Megértette, hogy gyötrelmeivel kiegészíti, ami hiányzik Krisztus szenvedéséből az Egyház javára. Így hirdeti Szent Ágota Isten dicsőségét” – hangsúlyozta Spányi Antal.
Majd arról is beszélt: sokan kérik a szent közbenjárását gyógyulásért, és visszanyerik egészségüket. Vannak azonban, akik nem gyógyulnak meg, de megtapasztalják Isten erejét és szeretetét. Megértik, hogy a türelemmel viselt szenvedés, a felajánlott imádságok az örök világosság boldogságába vezetnek. Imádkozzunk minden bajunkban, és kérjük Isten segítségét a nemzetért, az országért, Európa jövőjéért – zárta beszédét a megyés püspök.
A szentmise végén Takács Béla képviselő-testületi elnök beszámolt a felújítás folyamatáról. A Szent Ágota-templom belső felújítására a Székesfehérvári egyházmegye kétmillió, a kormány hat és fél millió forint támogatást nyújtott. Az összegyűlt adományok mellett a közösség munkájával is hozzájárult a munkálatokhoz.
Köszöntőjében Soltész Miklós államtitkár elmondta: a Székesfehérvári egyházmegyét az elmúlt hat évben a kormány összesen 9,5 milliárd forinttal támogatta, az egyházmegye területén működő szerzetesrendeket pedig 1,5 milliárddal. Varga Gábor országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy minden templom megtartó erő a helyi közösségek, a családok számára. Végül Sebestyén Zoltán polgármester köszöntötte a jelenlevőket, és megköszönte a támogatásokat.
Az ünnepségen a hittanosok és a ministránsok a templomról szóló verseket adtak elő. Közreműködött a Csillagfürt Nyugdíjas Klub énekkara.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .