Meg nem született gyermekek vándorszobra Keszthelyen

Július 29-én Márfi Gyula érsek is megáldotta a gyászt és a megbocsátást kifejező alkotást, amely augusztus 20-ig lesz látogatható Keszthelyen.
A szervezésben és a szobor szállításában a veszprémi érsekség családpasztorációs mun­kacsoportjának tagjai vettek részt, akik imáikban hordozzák az érintetteket. Márfi Gyula érsek a szobornál együtt imádkozott a jelenlévőkkel, majd megáldotta a felújított plébániát, végül szentmisét mutatott be a bazilikában.
A megfogant, de meg nem született élet elvesztése, akár természetes, akár mesterséges úton következik be, mindig nagy traumát jelent. A veszteség után a néma gyász fájdalmát élik meg az érintettek. Ez a mű azért született meg, hogy a belső vívódásokat felszínre hozva párbeszédre ösztönözzön bennünket.
Az alkotás Martin Hudáček 2010-ben készült Meg nem született gyermekek című szobrának másolata, amely Magyar­ország számára készült, és vándorszoborként jut el oda, ahova meghívást kap. Az alkotás másolatai a világ számos pontján segítik az abortuszban érintett emberek megbékélését. A meg nem született gyermek emléke sokak számára mindennap visszatérő fájdalmat jelent, amiről alig mernek beszélni. A szoborral való találkozás enyhülést nyújthat ezekre a sebekre.
Amikor egy férfi és egy nő nem tud másként gondolni Isten alkotására, a gyermekre, mint teherre, mint rossz döntések eredményére, vagy amikor az öröm, a várakozás állapotában, az életbe vetett hit ünnepének megélésében bekövetkezik a veszteség, szükség van a külső segítségre. Ez a szobor megnyugvást, megbékélést nyújthat, és elvezethet annak felismerésére, hogy nincsenek egyedül azok a nők és férfiak, akik kénytelenek megélni ezt az életállapotot. Az alkotás emellett üzenet közvetít azoknak is, akik az érintettek környezetében élnek. Segít, hogy átérezzék: ebben a helyzetben nagy szükség van arra, hogy átadják a keresztségünkben kapott evangéliumi szeretetet, támogatást nyújtsanak rászoruló embertársaiknak, és ne ítélkezzenek. 2016-ban Fodor János plébános és a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodája közreműködésével két imahelyet hoztak létre: az egyiket a devecseri szentkútnál a gyermekáldásért fohászkodóknak, a másikat a kolontári betlehemi barlangnál a meg nem született gyermekekért imádkozóknak. A helyszínek megválasztása szimbolikus. A devecseri imahely a vörösiszap-katasztrófa utáni kietlenségben az új életet jelképezi. A szentkútnál mint éltető forrásnál, ahol Isten is jelen van, nyugodtan imádkozhatnak a házaspárok a gyermekáldásért.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .