Egyházi fenntartású temetők is megújulhatnak a Magyar falu programban

Fotó: Pixabay.com

 

A kormányzati megbízott elmondta: a négyből két pályázati felhívást egyházi és önkormányzati fenntartású temetők felújítására írtak ki, erre a célra hárommilliárd forint áll majd rendelkezésre. Az augusztusban induló négy felhívásra az ötezres lélekszám alatti kistelepülések pályázatait várják, a temetők esetében pedig a helyi egyházközségek is pályázhatnak.
A temetőkre vonatkozó egyik pályázatban ravatalozók felújítására, illetve új ravatalozó építésére lehet legfeljebb 30 millió forintos támogatást igényelni. A másik alprogramban pedig egyéb fejlesztésekre kaphatnak pénzt az önkormányzatok és az egyházközségek, például temetői járda felújítására, víznyerő hely, hulladéktároló vagy illemhely létesítésére maximum ötmillió forint értékben.
Mindkét pályázói kör számára augusztus 12-én nyílik meg a lehetőség a pályázatok beadására. Az önkormányzatok szeptember 5-éig, az egyházak pedig szeptember 16-áig nyújthatják be pályázataikat – ismertette a kormánybiztos.
A kormánybiztos úgy fogalmazott: a temetőfejlesztés rendkívül fontos a falvak és a kistelepülések számára, hiszen a falusi ember tudja, hogy a településképet elsősorban a templom és a temető határozza meg. Emellett, tette hozzá, a halottak iránti tisztelet miatt is fontos a temetők megfelelő állapota.
Gyopáros Alpár Ádám elmondta, hogy egyik pályázat esetében sem várnak el önerőt a pályázók részéről, és hitelt sem szükséges fölvenniük, mert hatvan napon belül elbírálják a pályázatokat, és a támogató okirat kibocsátását követő ötödik napon átutalják az elnyert összeget.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .