Međugorje a maffia célpontja

A Niedziela című lengyel katolikus hetilap és a Radio eM, valamint az olasz TV2000 tudósítása alapján homíliájában Hoser érsek hangsúlyozta: Međugorjéban egyre inkább teret nyernek a bűnszervezetek, „a démoni működés jelei; azok, akik mindenáron e hely vesztét akarják”. Súlyos kijelentés ez Henryk Hosertől, Varsó-Prága nyugalmazott érsekétől, akit Ferenc pápa május 31-én a Szentszék szolgálatára (ad nutum Sanctae Sedis) határozatlan időre kinevezett a međugorjei plébánia különleges apostoli vizitátorává. Hoser érsek alvilági befolyásról beszélt a hercegovinai kis faluról szólva, ami néhány évtizede zarándokok millióinak úti céljává vált a hosszan tartó és máig nem szűnő jelenések okán, melyekről először 1981 nyarán számolt be látnokok egy csoportja.
A jó és a rossz közötti harcról beszélve Hoser érsek így fogalmazott: „Látjuk, hogyan lendülnek mozgásba a rosszindulatú erők, hogy mindent romba döntsenek. Meg kell küzdenem velük Međugorjéban; azon a helyen, amely tömeges megtérések helyszíne, ahol rengetegen gyónnak, és ahol soha nincs elég gyóntató. Démoni erők jelenléte tapasztalható itt, amelyek azon vannak, hogy mindenáron elpusztítsák ezt a helyet.”
„Egyre nagyobb számban jelennek meg itt a bűnszervezetek tagjai, és már szedik is áldozataikat a zarándokok között – fogalmazott az apostoli vizitátor. – Vannak, akiktől pénzt követelnek pusztán azért, hogy ott maradhassanak. Ilyen például a nápolyi maffia, már hallottam róla, hogy megérkezett, és egy másikról is. Így történt ez Częstochowában is a kommunizmus idején: közvetlenül a Jasna Góra-i kegytemplom főbejárata mellett egy abortuszklinika állt. Egy nőgyógyászati központ, amely elsősorban terhesség-megszakítással foglalkozott. Ez a valóság, és nem lehetünk naivak vele szemben.”
A lengyel érsek tehát maffiákról beszélt: a nápolyiról, azaz a Camorráról, és „egy másikról” is, amelyet közelebbről nem nevezett meg. Mire utalt pontosan? Amint azt a nápolyi Il Mattino című napilap írja, Hoser a Santa Maria Capua Vetere-i ügyészségnek egy exorcista pap ellen lefolytatott vizsgálatáról beszélhetett. A papot februárban visszaélések gyanújával letartóztatták; azzal vádolták, hogy szexuálisan zaklatott és kihasznált három nőt, köztük egy tizenhárom éves lányt. A pap rokonai körében végzett nyomozás során a nápolyi maffiához köthető üzleti ügyekkel kapcsolatos gyanúk is felmerültek, mégpedig a zarándoklatok szervezését illetően.
Az Il Mattino szerint a Camorra hatáskörébe tartozhatnak azok a szálláshelyek is, ahol a Nápolyból és Casertából érkező zarándokokat szállásolják el. A szervezetnek köze lehet egyes idegenvezetők és utcai elárusítóhelyek által elkövetett visszaélésekhez is, melyek során a zarándokokra a legkülönfélébb adókat vetik ki.
Mindez még feltételezés csupán, de mély hatással volt Hoser érsekre. A főpásztor a homíliájában elmondottakkal nem akart elébe menni a bírósági vizsgálatok eredményének, pusztán arra igyekezett rávilágítani, hogyan próbál beférkőzni a gonosz arra a helyre, ahol rengeteg megtérés történik.

Forrás és fotó: Vatican Insider
Fordította: Koszoru Péter

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .