Máriával a világ útjain

A virágzó rend élete 1950-ben a többi szerzetesrendéhez hasonlóan rejtett módon, sok szenvedéssel és küzdelemmel folytatódott. Amikor újraindulhattak a rendek, a magyar nővérek legnagyobb része már idős volt.

A firenzei kongregáció 1991-ben az akkori egri érsek, Seregély István támogatásával telepedett meg Egerben. A három szervita nővér közül egy olasz, egy indiai és egy chilei nemzetiségű volt. Ez utóbbi Moraga Gatica M. Edita, aki ma is itt tevékenykedik hazánkban, jelenleg ő a Szervita Nővérek Magyar Delegációjának elöljárója.

A magyar nővérek életében döntő esemény volt, hogy a rend megszűnésétől félve a magyar tartomány 1999. december 4-én fúzióra lépett (egyesült) a firenzei nővérek közösségével. Ennek eredményeképpen igazi megújulás vette kezdetét.

A Máriával a világ útjain című kötet két részből és színes képmellékletekből áll: Averardo Dini bemutatja a firenzei szervita nővérek, a Fájdalmas Anya Szolgálói Kongregáció történetét napjainkig, s természetesen említést tesz a fúzióról is. A könyv második részét a fiatal korosztályhoz tartozó Fazakas Gyöngyi Mária szervita nővér írta. Röviden áttekinti a magyar kongregáció történetét, a virágzást, majd a szétszóratás, az újraindulás eseményeit és a fúziót. Az utolsó fejezetek a kongregáció hazai ágának mai életébe és tevékenységébe engednek bepillantást, valamint leírják Isten Szolgálója Eleonóra Giorgi anya – a kongregáció kilencedik generális anyja –, valamint a nyáron boldoggá avatott Eusepi Cecília, tizennyolc éves korában elhunyt szervita harmadrendi lány életét.

A magyar olvasókat a könyv elején megszólítja Maria Paola Romoli általános elöljáró és Lenzi Maria Angéla anya, aki a fúzió idején volt a kongregáció vezetője.

(A könyv megvásárolható a szervita nővérek rendházaiban – Budapest, Győr, Eger, Mezőkeresztes.)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .