Margaret Ball június 20.

Margaret 1515-ben született, lánykori neve Birmingham volt. Családja Angliából menekült Írországba, mivel apja, aki részt vett a politikai életben, ellenezte VIII. Henrik vallási intézkedéseit. Margaret tizenöt évesen feleségül ment Alderman Bartholomew Ballhoz. Férje családja üzemeltette Dublinban a Dodder folyót átszelő hidat, amelyet ma is Ballsbridge-nek (Ballék hídja) neveznek. Ez akkoriban magas jövedelmet biztosított, így Margareték jómódban éltek, volt egy vidéki és egy dublini házuk is. Tíz gyermekük született, de csak öt érte meg a felnőttkort.

1553-ban Bartholomew-t választották meg Dublin polgármesterévé. Abban az évben lépett trónra I. Mária, így a katolikusok átvették a vezető tisztségeket a közigazgatásban. Margaret polgármesternéként iskolát nyitott otthonukban a városi gyermekek számára.


A nyugodt élet nem tartott sokáig. Bár Erzsébet uralkodásának első éveiben még nem volt nyílt katolikusüldözés, miután 1570-ben a pápa trónbitorlónak nyilvánította és kiközösítette a királynőt, az ellenségeskedés újabb hulláma indult el. A fellángoló üldözés idején Margaret menedéket nyújtott otthonában a bujdosó papoknak.

Legidősebb fia, Walter áttért az anglikán hitre. Margaret megpróbálta meggyőzni a fiát, hogy gondolja meg magát. Ezért egy „különleges találkozóra” hívta Waltert, ő azonban katonákkal érkezett a házhoz, akik letartóztatták a szintén odahívott és később vértanúvá lett Dermot O’Hurley érseket és Margaretet is.
Amikor a család, megmaradt befolyását latba vetve, tiltakozott a hatóságnál, Walter erősködött, hogy anyját is el kell ítélni. Végül a család közbenjárására Margaretnek felajánlották, hogy szabadon bocsátják, ha esküt tesz a királynői főhatalomra, ám ő ezt megtagadta.

A dublini várbörtönben halt meg hatvankilenc évesen. Élete utolsó három évét egy sötét és nyirkos, föld alatti cellában töltötte, és a rossz körülmények miatt súlyos ízületi gyulladás kínozta. Bármikor esküt tehetett volna, és akkor szabadon engedik. Második fia, Nicholas támogatta, naponta látogatta, élelmet, ruhát, gyertyát vitt neki. Margaret, bár lehetősége volt rá, nem változtatta meg végrendeletét, így minden vagyona legidősebb fiára, Walterra szállt.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .