Már csak percek vannak hátra…

Udvardy György esztergom-budapesti segédpüspök elmondta: a környezetvédelemmel és az éghajlatváltozás problémáival foglalkozó körlevél a téma erkölcsi kérdéseivel kapcsolatosan fejti ki a katolikus egyház álláspontját.
Az a cél, hogy bemutassuk a katolikus egyház tanítását, hogy a szabad ember mit tud tenni ebben a helyzetben – hangsúlyozta a püspök. – Az evangélium cselekvésre ösztönző radikalitása hallatszódik ki a körlevélből.
Ne higgyük, hogy semmit sem tehetünk, hiszen óriási kincs van a birtokunkban, az egyház tapasztalata – folytatta Udvardy György. – A közösség tanúságtevő életének nagy a jelentősége. Ezért fontos az együttgondolkodás, az iskolai közösségek nevelő szerepe, ahol a fiatalokat jó irányba lehet terelni.

Nobilis Márió ifjúsági referens elmondta: szerencsére ma Magyarországon minden területen találni olyan katolikus szakembereket, akiknek tekintélyük van, és aktivizálni lehet őket. – Felelősek vagyunk a földért, a világért, amelyet Isten szerető szándéka hozott létre, és sajátos értéke van. A „hajtsátok uralmatok alá a földet!” bibliai parancsa nem azt jelenti, hogy önző módon kihasználjuk a ránk bízott javakat, hanem Isten teremtő munkáját kell folytatnunk – mondta Márió atya. – A kereszténység ismeri a böjtöt, az értelmes önkorlátozást. Lehetséges környezetkímélő böjt is, amit egyes közösségek már tőlünk nyugatabbra megvalósítottak. Hallhattunk „autóböjtről", amikor egy egész egyházmegye meghatározott időszakban nem használta az autóját. Összetartó közösségek ezt meg tudják valósítani.

Nincs egyetlen globális minta: a helyi problémákat kell figyelembe venni. Hazánkban még nincs olyan zöld párt, társadalmi szervezet, amely széles, országos hálózattal rendelkezne. De reméljük, hamarosan lesz, és mi, keresztények is tehetünk ezért, mert már csak percek vannak hátra! Ébredjünk föl, jelenlegi életvitelünkön változtatnunk kell!” – buzdított Nobilis Márió.

Az ember pénze – szavazat! Ha megveszi a terméket, ezzel támogatja a gyárat, a további termelést. Nem mindegy, mit veszünk meg, mire kattintunk az interneten, mert ezt is számon tartják. A hitelességi mérce is evangelizáció. Az lesz a hiteles ember, aki a világ iránt felelősen cselekszik. Nem arról van szó, hogy gyertyafénynél kell ülni, hanem le kell kapcsolni a villanyt, ha nem használjuk. Saját köreinkben fogjunk össze, indítsuk el az igazi szemléletformálást!

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .