Magyarországra látogatott Remete Szent Pál egyiptomi kolostorának apátja

Dániel püspök a Kopt Ortodox Egyházban a szerzetesi élet referense. Sawiris atyát nemrégen a kopt ortodox pátriárkai tisztségre is jelölték.
A baráti látogatás a magyar főváros megismerésével kezdődött, a Hősök terén. A Szent István-bazilikát Kovács Gergely posztulátor mutatta be a vendégeknek, külön szót ejtve az oltárokról és a Szent Jobbról. A bazilika kupolájáról megcsodált budapesti panoráma nagyon tetszett az egyiptomi látogatóknak, akik ebéd után a magyar pálosokról és Remete Szent Pál magyarországi tiszteletéről hallhattak az Egyetemi templomban. Különösen érdekelte őket Remete Szent Pál oltára, amelynek oltárképe előtt Szent Antal és Szent Pál találkozásának jelenetét ábrázolta a szobrokat készítő szerzetes. A pálos könyvtárat Diós István mutatta be a delegáció tagjainak; különleges érdeklődést keltett körükben az a többnyelvű Szentírás, amely egyebek mellett arab fordítást is tartalmaz.
Ezután rövid autóút következett a Gellért-hegyen a Citadelláig. A vendégek meglátogatták a Sziklatemplomot is, ahol ismerősként üdvözölhették a néhány héttel korábban Egyiptomban és Remete Szent Pál kolostorában is járt zarándokokat, illetve megismerkedhettek a Sziklatemplom segítőivel is.
Egyikük, Rusz Ágnes így emlékszik vissza a látogatásra: Dániel kopt püspök „megjelenésével feltétlen tiszteletet sugárzott, ugyanakkor nyitottságot és érdeklődést mutatott az emberek és a környezet iránt. Megrendített a találkozás, mert olyan helyről érkezett, ahol a keresztények életveszélyben gyakorolhatják a hitüket, és a mártírhalál napjainkban is gyakori. Számomra is fontos, hogy a püspök Remete Szent Pál kolostorában él, aki Magyarország és a pálos rend védőszentje is. Soha nem fogom elfelejteni, hogy feszületét a fejemhez érintve megáldott.”
A vendégek megnézték a kopt vonatkozásokkal bíró szentségi kápolnát, és hallhattak Remete Szent Pál ereklyéinek magyar, katolikus pálos hagyományáról.
A látogatás második napjának reggelén az ortodox kopt közösség jelenlétében mutatott be szentmisét Dániel püspök, Sawiris atya, valamint János püspök, aki több környező országban és Magyarországon is a Kopt Ortodox Egyház püspöke. A vendégek ezután látogatást tettek a Parlamentben, majd a Mátyás-templomban. Késő délután, illetve este a hazai kopt ortodox közösség tagjaival beszélgetett a püspök.
A delegáció július 21-én, szombaton reggel utazott el hazánkból. Látogatásuk különleges alkalom volt nemcsak a hazai pálosok, de a rend történetében is. S alighanem a mostani világhelyzetben különleges jel szerepe van a keleti keresztényekkel való kapcsolatfelvételnek, illetve a kapcsolatok megerősítésének.
Ez a találkozó újra megvilágíthatta számunkra, európai emberek számára, hogy a koptok kultúrájukban, történelmükben és kereszténységükben folytonosan az emberi lét mélységeit és magasságait élik meg: a nyomorúságot és az Istennel való dicsőséget egyszerre. Mindennapi életükben, abban a meglehetősen szélsőséges helyzetben, amelyben Krisztussal találkoznak, minden ember és keresztény számára példát mutatnak, és vala­mennyi­ünket megerősíthetnek.

Forrás és fotó: Magyar Pálos Rend

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .