A libanoni pátriárka megáldotta a Szent Charbel-kápolnát

Fotó: Lambert Attila

 

Béchara Boutros Raï, Anti­ochia és az egész Kelet maronita pátriárkája – Erdő Péter bíboros és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes meghívására – augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából látogatott Magyarországra, Paul Abdel-Sater libanoni püspök és Walid Ghayad sajtó- és protokollfőnök kíséretében. A gazdagréti eseményen részt vett Joanna Azzi, Libanon magyarországi nagykövete; Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkára és Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.
Szederkényi Károly címzetes prépost, a gazdagréti Szent Angyalok-templom plébánosa egy cédrusfa elültetése alkalmából a kertben köszöntötte a vendégeket, és felelevenítette 2016. október 1-jének ünnepét, amikor a templom felszentelésére Erdő Péter bíborostól négy libanoni szent ereklyéjét kapták ajándékba. A bíboros akkor homíliájában a következőket mondta: „Templomszenteléskor a címadó szent ereklyéit is el szokták helyezni. De az angyalok szellemi lények, ezért a mai ünnepen különleges ereklyéket szeretnék átadni, hogy őrzőhelyük és tiszteletük központja ez a templom legyen. Négy libanoni szent ereklyéjét, amelyeket idei libanoni látogatásom során a Maronita Katolikus Egyháztól kaptam. Az első Szent Charbel ereklyéje. Ő szerzetes, kiváló lelkipásztor, majd hosszú éveken át remete volt, közbenjárására számos csoda történt és történik napjainkban is. Sok reménytelen helyzetben lévő beteg és útkereső ember köszöni neki a gyógyulást vagy a szabadulást kilátástalan helyzetéből. Tisztelete már elterjedt az egész világon. Hazánkban is sokan ismerik. Szent Rafka imádságban élő apáca volt, aki szenvedéseit ajánlotta fel Krisztusnak. Különösen a családok pártfogójaként tisztelik. Szent Nimatulla kiváló teológus volt, Boldog Esteban pedig laikus testvér, aki mindenkinek készségesen a szolgálatára állt.”
Szederkényi Károly végül megosztotta a hívekkel a polgármesterrel közös tervüket: Gazdagréten parkot neveznek el Szent Charbelről.
Az ereklyéket a templomban három tartóban helyezték el, amelyek a cédrusfát, az örökimádás jelképét ábrázolják. A cédrusfa ültetése a kertben a közel-keleti keresztényekkel való összetartozás és szeretet élő példája – mondta a plébános, és arra kérte az egyházi méltóságokat, hogy szimbolikusan szórjanak egy-egy lapát földet az elültetett fa törzséhez.
Béchara Boutros Raï pátriárka az érkezésekor nagy szeretettel üdvözölte a megjelent híveket, kezet fogott és elbeszélgetett mindenkivel, aki mellett elhaladt. A faültetés után francia nyelven köszöntötte az egybegyűlteket. Megköszönte Erdő Péter bíborosnak, hogy idehozta a libanoni szentek ereklyéit, és hangsúlyozta: biztos abban, hogy Szent Charbel közbenjárására sok szép és jó dolog történik majd itt. Elmondta, hogy Charbel már fiatalon, a falujában is feddhetetlen keresztény életet élt, majd szerzetesként hűségesen gyakorolt minden erényt.
A faültetést követően a szertartás a templom főoltára előtt Szent Charbel-litániával, majd a keresztelőkápolna megáldásával folytatódott. A libanoni bíboros maronita szertartás szerint arab nyelvű imádsággal áldotta meg a szentek ereklyéit és az oltárt, s minden hívőnek a kegyelmek bőségét kívánta Szent Charbel közbenjárására.
A templomtérbe visszatérve Szederkényi Károly plébános emlékplakettet adott át a vendégeknek, valamint egy könyvet a Szent Angyalok-templom mozaikjairól, amelyeket Marko Ivan Rupnik szlovén jezsuita mozaikművész készített. Bécha­ra Boutros Raï az imában való egység jeleként a patriar­kátus érmét adta ajándékba, és biztosította a plébánost arról, hogy híveivel együtt imádkoznak a templomért, Magyarországért és Szent Charbel közbenjárásáért.
Erdő Péter bíboros megköszönte a libanoni pátriárkának a látogatást, és kifejezte örömét, amiért együtt ünnepelhették a kereszténységet és az isteni gondviselést, amely annyi időn át megtartotta hazánkat. A Közel-Keleten és a világ minden táján élő keresztényekért fohászkodott Istenhez. Szent Charbel, a teljesség zarándoka címmel a Magyar Kurír gondozásában tavaly könyv jelent meg a maronita szerzetesről. A kötet megvásárolható az Új Ember Könyvesboltban.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .