Magyar szó Montrealban

A kettős alkalomnak köszönhetően most e gyülekezet nyerte el a „hét plébániája" címet a Mária Rádiótól, amely múlt vasárnap élő adásban közvetített a helyszínről. Az ünnepi szentmisét Androvich Tamás plébános mutatta be, aki második éve végzi a több ezer fős magyar kolónia lelki ellátását. Szentbeszédében kiemelte: az óhazától messzire került magyarok és leszármazottaik soha nem feledhetik, hogy hálával tartoznak Magyarországnak – anyanyelvükért, hagyományaikért, a kultúráért. Ezért a nyugati magyarságnak lelkiismereti kötelessége a távolból segíteni az anyaország felemelkedését, tettekkel és anyagiakkal, főként pedig imádsággal. Az 1974-ben született Androvich Tamás különleges életutat kapott a Gondviseléstől. Szülei a felvidéki Léváról vándoroltak a tengerentúlra, az 1968-as prágai forradalom idején. Fiuk Winnipeg városában töltötte gyermekkorát, angol és francia tannyelvű iskolákba járva. Az érettségit követően pszichológiai diplomát szerzett. A papi hivatás gondolata akkoriban érett meg benne. Teológiai tanulmányait már Magyarországon végezte, 2003 nyarán itt szentelték pappá. Néhány évig különböző budai plébániákon lelkipásztorkodott, tovább tökéletesítve magyar nyelvtudását. Végül a külföldi magyarok főpásztora, Cserháti Ferenc úgy döntött: ideje visszatérnie Kanadába, a nyugati szórványmagyarság szolgálatára. S hogy a püspöki kérdésre adott engedelmes válasza milyen értékes, azzal kapcsolatban szerényen annyit mond: „Én vagyok az első, aki úgy vállaltam a papi hivatást, hogy a szentelést követően visszatérek a távolba szakadt magyarok közé.”

Múlt vasárnapi szentbeszédében Androvich Tamás arról is szólt: a kanadai magyarság azért is imádkozik, hogy a sok sebből vérző anyaország ismét Mária Országa, Regnum Marianum lehessen, s hogy ne tagadjuk meg Szent István királyunk örökségét… Magyarok Nagyasszonya ünnepén tehát sok száz torokból csendült fel a magyar szó, s ez a több évtizedes távollét, a nemzedékváltás mellett önmagában is nagy öröm. A szentmisét egész napos ünneplés követte, szabadtéri rendezvényekkel, kulturális programokkal, szeretetvendégséggel.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .