Magyar nyelvű gazdasági képzés a Kárpát-medencében

A nyitó plenáris szesszió három szónoka Komoróczki István tervezéskoordinációért felelős államtitkár; Kovács ­Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke és Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora volt. Komoróczki István részletesen a hallgatóság elé tárta a 2014 utáni európai és hazai fejlesztésekre előirányzott uniós sarokszámokat és alapokat, valamint a tervezett hazai fejlesztéspolitikai elveket. Kovács Árpád elemezte a 2009 és 2013 közötti nemzetközi felmérések közgazdasági mutatóit, amelyek alapján összegezte a hazai gazdaság versenyképességének jelenlegi helyzetét.


Szuromi Szabolcs bemutatta a hazai felsőoktatás gazdasági szerkezetét az amerikai egyesült államokbeli és az európai egyházi felsőoktatási intézmények finanszírozásának összehasonlításában, kitért a hallgatói elvándorlás kérdésére, majd a XI. századtól napjainkig áttekintette az egyházi szerepvállalás meghatározó jelentőségét a felsőoktatás versenyképes nemzetközi rendszerében. A nyitó előadások után a konferencia több szekcióban folytatta munkáját, a következő témákban: a Kárpát-medencei gazdasági felsőoktatás aktuális kérdései; a gazdasági és az üzleti tevékenység; a felsőoktatási és kutatási folyamatok; a gazdasági-üzleti szféra és az oktatási-kutatási szféra közötti kapcsolat; a közgazdasági elméletek; a sikeres nagyvállalati szektor működésének bemutatása. Az ünnepi esemény zárásaként a BCE Vincze Mária Magdolnának díszdoktori címet adományozott.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .