Az újságírók ünnepén

Az idei kitüntetett, K. Debreceni Mihály, az MTVA kárpátaljai tudósítója 1984. szeptember 23-án született Ungváron. A csapi Széchenyi István Középiskola befejezése után a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán szerzett diplomát 2005-ben. Már egyetemi évei alatt tudósította a Duna Tv-t és a Magyar Televíziót. A közszolgálati csatornák számára azóta a kijevi, a bukaresti, a Rio de Janeiró-i és a São Pauló-i, valamint a nyugati emigrációban élő magyarokról is készített filmet.


2013-ban kétszer forgatott a Vatikánban: először a pápaválasztás előtt, majd egy cigány zarándokcsoporttal novemberben. Mindkét útról egy-egy hosszabb dokumentumfilm is született. A tavalyi brazíliai katolikus ifjúsági világtalálkozóról kiküldött tudósítóként készített beszámolókat a köztelevízió és -rádió számára. Munkájának köszönhető az is, hogy a HungaRio magyar katolikus ifjúsági találkozó résztvevői folyamatosan bekapcsolódhattak a világtalálkozó eseményeibe.

 

K. Debreceni Mihály 2011 óta az MTI Hírcentrum ukrajnai részlegéért felelős vezető szerkesztő. Második generációs televíziós szakemberként képes egymaga ellátni egy teljes stáb feladatait: remek operatőr, jól ír, interjúi lényegre törőek, és a leforgatott anyag vágási munkálatait is elvégzi.

 

2007-ben a European TV Reporter’s Cup francia különdíját nyerte el a legjobb riportfilmért, 2010-ben II. helyezést szerzett a legjobb operatőri munkáért a Reporter Reporter’s Cupon, 2013-ban pedig a My Native Land – Ukraine versenyen kapott elismerést a legjobb portréfilmért.

 

fotó: Cser István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .