A szeretet küldetése minden emberre kiterjed

A bíboros kiemelte: mindkét parancsolat megtalálható a Tórában. Jézus nem azt mondja, hogy ezt a kettőt tartsátok meg, a többi nem fontos, hanem azt mondja: ez a legfontosabb mind közül. Erdő Péter hangsúlyozta: a szeretet megélése és hirdetése a küldetése mindenkinek, aki meghallotta az Örökkévaló kinyilatkoztató szavát.

 

Domán István főrabbi, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem nyugalmazott professzora arról beszélt, hogy a mózesi törvények kiemelkedő parancsa a szeretet, amely három fő vonatkozásban szerepel a Szentírásban: szeresd az örökkévaló Istenedet egész szíveddel, egész lelkeddel és minden tehetségeddel; szeresd felebarátodat, mint magadat; „szeressétek az idegent, mert jövevények voltatok Egyiptom országában”.


Az emlékezés parancsát különösen aktuálisnak nevezte most, a hetvenedik évfordulóján annak, hogy – Budapest kivételével – Magyarország területéről elhurcolták a zsidóságot, „csecsemőtől aggastyánig, még a halálos betegeket sem kímélték”. Nem szabad felejteni, „de nem gyűlölet él a szívünkben, csupán az a vágy, hogy az emlékezés bibliai parancsát az ország egész népe magáénak érezze” – mondta a főrabbi.

 

Az imaórán szolgálatával részt vett Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök; Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora; Kalota József, a Konstantinápolyi Ortodox Patriarchátus érseki vikáriusa; Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke; Csernák István metodista szu­per­in­ten­dens; Pataky ­Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke; Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára és Szécsi József, a Keresztény-Zsidó Társaság főtitkára. Az eseményen megjelent Réthelyi Miklós volt miniszter is.

 

(MTI)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .