Magyar hazánkért és az egész világért

Fölajánlom édes magyar hazánkért és az egész világért!” – ezekkel a szavakkal búcsúzott a földi élettől báró altorjai Apor Vilmos győri püspök, aki 1945 húsvétján az ártatlanok életének védelmében a szovjet hadsereg katonáinak lövéseitől szenvedett mártírhalált. Az 1997 novemberében boldoggá avatott vértanú püspök tiszteletére március 28-áról 29-re virradóan, a győri bazilikában, a Hédervári kápolnában levő sírjánál rendezték meg az immár hagyományos virrasztást és tiszteletadást.

A csendes imádságot megelőzően koszorúzást tartottak a püspökvár kertjében. A püspököt a vár alatti pincehelyiségben lőtték le orosz katonák hatvannégy évvel ezelőtt. A sírnál Kozma Imre irgalmas rendi szerzetes tartott elmélkedést, majd Apor-keresztutat tartottak Galavits József város-plébános vezetésével. A szentmisét Marton József bencés szerzetes mutatta be. Ezt követően egész éjjel virrasztottak a vértanú püspök tisztelői a sír mellett, kérve közbenjárását mindazért, amiért élete végén ő maga is felajánlotta szenvedését.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .