Magyar fiatalok a kétkedő Nagy-Britanniában

Egyre nagyobb számban érkeznek Londonba magyar fiatalok, legtöbbjük dolgozni szeretne, némi egzisztenciát teremteni, hogy majd néhány év múlva – jobb esetben – hazatérjenek – mondja János atya. „Londonban megélem a szellemi, lelki Nagy-Magyarországot: a vasárnapi szentmiséken a történelmi Magyarország minden területéről származó magyarok részt vesznek. Minden hónap első és harmadik vasárnapján Londonban misézem. Előtte hittanóra, keresztelési megbeszélés vagy jegyesoktatás. A szentmise után kávézás, teázás, öt órától kulturális programok: filmvetítés, előadások.”

Sajátos képet nyújt a mai misszió: jelen vannak az ’56-os menekültek, a későbbi disszidensek, s az 1990 utáni szabad vándorok. A különböző csoportok szóba állnak-e egymással, kérdezem, régebben ugyanis elzárkóztak egymástól az emigránscsoportok, vagy legalábbis tartózkodóan viselkedtek másokkal szemben. „Ma is tapasztalható némi elkülönülés, de ezt már nem nevezném széthúzásnak. A szentmisében mindnyájan egységben vagyunk.”


Amióta a brit parlament megnyitotta a munkaerőpiacot a magyarok előtt, sokkal könnyebb állást találni. (Igaz, éppen tegnapi hír, hogy a szigetország korlátozni szeretné a Közép- és Kelet-Európából érkező vendégmunkások számát.) „De nem mindenki jut azonnal megbecsült munkahelyhez. Ismerek például egy fiatalembert, aki utcaseprőként dolgozik, de azt mondja, ennek is örül, mert többet keres vele, mint odahaza a tisztességes szakmájával.”

A Londonban élő magyarok egyre inkább egyedülálló vagy házas fiatalok. „Bemutatkozó beszédemben úgy fogalmaztam: a londoni magyar közösség gerincét ’56-os testvéreink alkotják, az izmok, az erek a fiatalok, akik 1990 óta igyekeznek megtalálni helyüket a szigetországban.”

Londonból hogyan tekintenek az Európai Unióra?

„Az angolok már kezdetben kételkedtek az európai egység megteremtésének lehetőségében, s máig kétkedők maradtak. A közelmúltban elhunyt Margaret Thatcher volt miniszterelnök kimondottan ellenezte az uniót. S ne feledjük: David Cameron jelenlegi miniszterelnök a jövő évre kitűzte a népszavazás időpontját, amikor arról döntenek: Nagy-Britannia maradjon-e, vagy lépjen ki az unióból? A másik meghatározó népszavazás a brit birodalom számára ugyancsak 2014-ben lesz, a skótok önállóvá válásáról. Az angolok igen megosztottak mindkét kérdésben.”

Fotó: Cser

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .