Liturgia: „Vedd hálás lelkünk énekét”

Tartották a Központi Szemináriumban, a Piarista Gimnáziumban, az utóbbi tizenöt évben Budapesten, a XI. kerületi Don Bosco Katolikus Általános Iskolában folyik az oktatás. Mindig fontos volt a templom vagy kápolna közelsége, hiszen nemcsak tanítás folyt, hanem a megfelelő templomi gyakorlatot is biztosítani kellett.
Az idők követelményeinek megfelelően a tanulmányi rendet is fejleszteni és bővíteni kellett. Amíg a II. vatikáni zsinat előtt a gregorián ének anyaga elég nagy volt még plébániai szinten is, a zsinat után számos új énekkel és liturgikus gyakorlattal kellett megismerkedniük a hallgatóknak. Ezért a nemzeti nyelvek bevezetése nem jelentett könnyítést. A kántornak eddig is jelentős szerepe volt egy-egy falu vagy plébánia zenei életében, de fel kellett vállalnia a tanítás és oktatás áldozatos munkáját is. A kántor sokirányú tevékenységének csak a szükséges tanulmányok elvégzése után tud megfelelni. Jelen kis írásomban nem az egyes tantárgyakat szeretném felsorolni és ismertetni, mert ez általában ismert. Inkább arra a sajátos feladatra hívnám fel a figyelmet, amelynek megvalósítása nemcsak rajta, hanem a hívek közösségén is múlik.

A szentmise és a különböző szertartások közösségi jellegűek. Ez úgy valósítható meg, ha az imádságban, az énekben, a liturgikus mozdulatokban kifejeződik az összetartozás. Ha leszűkítjük az énekre, akkor meg kell valósítani az énekre vonatkozó előírásokat. Ezért egy templomban nem elégséges, hogy működik egy kántor, hanem az ő irányítása alatt az énekesek kis csoportja, a szkóla, vagy nagyobb templomok esetében énekkar is tevékenykedjék. A kántorképzőnek célja az is, hogy erre a munkára is felkészítse az oklevelet szerzett hallgatókat.

A nyári kurzus idején a szkóla tevékenységét úgy tanulják meg, hogy minden misén más és más hallgatók alkotják a szkólát – nekik kell előénekelni. Nem kisebb feladatot jelent a liturgia ünneplését még szebbé tenni a kórusénekléssel. A kurzus alatt számos – zenei felkészültségüknek megfelelő – művet megtanulnak. A végzős hallgatóknak pedig rendelkezniük kell a kórusvezetés alapismereteivel is. Minden esztendőben zenei évfordulóra is figyel a tanári kar. Idén a kántorképző is megemlékezik Joseph Haydn halálának kétszázadik évfordulójáról. Így megtapasztalhatják, hogyan lehet megfelelő színvonalú zeneművel megemlékezni egy jeles dátumról.

A nyári kurzus befejező hálaadó szentmiséje 2009. július 22-én 16 órakor lesz Budapesten, a XI. kerületi albertfalvi Szent Mihály-templomban. A szentmisén Bárdos Lajos Missa tertia miséjét és több művét adják elő. Ugyanakkor felhangzik Haydn Hálaének című műve (ebből való írásunk címe) és a Teremtés oratóriumból egy részlet. Verbényi István

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .