Lezárult az első akolitusképzés a Szombathelyi Egyházmegyében

A tavaly indult képzés négy hétvégéből állt, helyszíne a Marti­neum Felnőttképző Akadémia volt. Székely János püspök felhívására azok jelentkezhettek az első évfolyamba, akik már elvégezték a lel­kipásztorimunkatárs-képzést.
Az akolitusképzési alkalmak lehetőséget nyújtottak a hitéletben tapasztaltak értékelésére, összegzésére és a továbblépésre, a fejlődésre is. A felkészítési programot Martos Levente Balázs állította össze. Miután szeptembertől a Központi Papnevelő Intézet rektoraként teljesít szolgálatot, Köbli Tamás őriszentpéteri plébános követte őt az akolitusjelöltek kísérésében.
Székely János megyéspüspök, aki többször ellátogatott a képzési alkalmakra, ismertette az akolitusi szolgálattal kapcsolatos elképzeléseit, és szentmisét mutatott be az oktatási hétvégék vasárnapjain.
Az akolitusjelöltek Kürnyek Róberttel konzultálhattak liturgikus kérdésekről. Turai János, a Váci Egyházmegye akolitusképzésének kezdeményezője és felelőse, valamint Jakab Béla akolitus a váci tapasztalatokról beszélt, hiszen a Váci Egyházmegyében már évek óta képeznek és avatnak lektorokat, akolitusokat. Molnár Ferenc diakónustól az állandó diakonátus intézményéről és a diakónusképzésről hallhattak az első szombathelyi évfolyamba bekapcsolódók, akik Martos Levente Balázs és Kardos József vezetésével igyekeztek meghatározni jelenlegi helyzetüket a plébániájukon, és kitűzni jövőbeli céljaikat.
Az oktatási hétvégék szombatjain a képzés résztvevői önismereti foglalkozásokba kapcsolódtak be Joó István és csapata, valamint Goda Gyula vezetésével. Igyekeztek megismerni a képességeiket és a lehetőségeiket, amelyeket a szolgálatuk során vagy konfliktushelyzetekben alkalmazhatnak.
A felkészülés meghatározó része volt a Pomeisl Mária szociális testvér által szervezett, személyesen kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlat is.
Székely János püspök május 11-én lektorrá avatta az első évfolyam résztvevőit, akik immár a december 8-ai akolitusavatásra készülnek.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .