Lengyel állami kitüntetést kapott Snell György püspök

Fotó: Pál Barbara

 

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök döntése alapján a Lengyel Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét adományozták Snell György püspöknek. Az elismerést Lengyelország budapesti nagykövete, Jerzy Snopek adta át. Laudációjában hangsúlyozta a segédpüspök Lengyelország és a lengyelek iránti rokonszenvét.
Snell Györgynek a magyarországi lengyelekért végzett tevékenységét már 2015-ben is elismerték: ekkor Szent László-díjban részesült Szent Lászlónak, a magyarországi lengyel kisebbség védőszentjének napján.
2017 nyarán koronázták meg a Fekete Madonna kegykép másolatát a budapesti Szent István-bazilikában. Snell György fontos szerepet vállalt az előkészületekben és az ünnepi misén is. Ez alkalomból mondott beszédében kiemelte: a lengyel és magyar nép életében a számos kapcsolódási pont és a szolidaritás mellett a legfőbb közös alap a Mária-tisztelet.
A segédpüspök fontos patrónusa volt a lengyel keresztény kulturális napoknak. Rendszeres vezetője, résztvevője a Szent István-bazilikában bemutatott lengyel vonatkozású miséknek. Sokéves hagyomány, hogy a Magyar­országon élő lengyelek napja szentmisével kezdődik, amelyet Snell György mutat be.
A bazilika plébánosaként minden évben lehetővé teszi, hogy ezen a napon a közös ünneplés helyszíne a Szent István-bazilika legyen.

Forrás: Szent István-bazilika
Facebook-oldala

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .