Hadd küzdjek bátran

„Engedd, hogy győzzek; de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!” – ez a Speciális Olimpia Szövetség sportolóinak hivatalos esküszövege, amit a versenyek előtt mondanak el.
Az értelmi fogyatékossággal élő emberek nemzetközi szervezete 1968-ban jött létre Washingtonban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely a nevében viselheti az olimpia kifejezést. A mozgalom küldetése, hogy a nyolcéves és annál idősebb, értelmi fogyatékossággal élő emberek számára egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban.
A speciális olimpia alap­elve azon a meggyőződésen nyugszik, hogy – megfelelő segítséggel – ezek az emberek is képesek tanulni, ezáltal a társadalom aktív és hasznos tagjává válni, s ezzel párhuzamosan élvezni az élet adta örömöket a munkában, az emberi kapcsolatokban és a szabadidős tevékenységekben, így a sportban is.
A nemzetközi szervezetnek 1989 óta van magyar szövetsége, amely az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékossággal élő, továbbá a halmozottan fogyatékos emberek rendszeres edzés- és versenyprogramját tervezi és szervezi.
A szövetség elnöke, Lengyel Lajos felfigyelt a Görögkatolikus Metropólia úszóversenyére, amit első alkalommal 2018-ban rendeztek meg Edelényben. A megméretés célja az volt, hogy legyen egy, a sportoláshoz – úszáshoz – köthető, közös élményt nyújtó rendezvény a fogyatékossággal élő és a nem fogya­tékos­ság­gal élő versenyzők számára.
E megméretés sikerének hatására született meg az az elgondolás, hogy hosszú távú megállapodást kössön a Görögkatolikus Egyház a Magyar Speciális Olimpia Szövetséggel.
„Szeretnénk tartalommal megtölteni a most aláírt dokumentumot. Ez nagyon fontos számunkra, mert tagjaink között sok a hívő, és úgy gondolom, az együttműködésnek köszönhetően talán még bátrabban fogják majd gondoskodásunkra bízni fogyatékossággal élő szerettüket” – hangsúlyozta Lengyel Lajos szövetségi elnök.
Az együttműködés első lépéseként a Magyar Speciális Olimpia Szövetség a közeljövőben a Szakolyban működő Szent Lukács Integrált Szolgáltató Központ lakói számára szervez majd különféle versenyeket, programokat.
Az Integrált Szolgáltató Központ a szociális törvény szerinti szakosított ellátási formát nyújtó és speciális alapellátási feladatokat biztosító szolgáltató intézmény, amely a fogyatékos emberek integrációját segíti. Az intézmény helyi szinten – a jelenlegi ellátórendszerekkel együttműködve – igyekszik támogatni a fogyatékossággal élő embereket abban, hogy lehetőségeikhez mérten önálló és független életet élhessenek. Az önálló életvitel elengedhetetlen része a foglalkoztatás biztosítása is.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .