Isten az otthonába hív

A kisbúcsúra a Kármelhegyi Boldogasszony kilencedével készültek a keszthelyi egyházközség tagjai. Ehhez kapcsolódóan a búcsú liturgikus napján, július 16-án bemutatott szentmisén lehetőség nyílt a skapuláré ünnepélyes felvételére.
A Kis Szent Teréz-bazilikában tartott vasárnapi búcsúi liturgia elején Fodor János plébános köszöntötte Kocsis Fülöp érsek-metropolitát, az újmisés Kulcsár Dávidot, az egybegyűlt zarándokokat és az egyházközséghez tartozó híveket.
Homíliájában a főpásztor hangsúlyozta: Isten mindent megtesz azért, hogy közelebb kerüljön hozzánk. Nem kell a mennyországban lennünk ahhoz, hogy megtapasztaljuk a közelségét. Ő az otthonába hív minket. E gondolatot azzal az ószövetségi képpel szemléltette, amikor Ábrahám a keleti vendégszeretet lelkületével otthonába fogadta a három titokzatos vendéget.
A szentleckét magyarázva a hajdúdorogi főpásztor arra hívott, hogy Szent Pál apostollal együtt mi is örömmel szenvedjünk Krisztusért és másokért, mert „a szenvedésnek akkor van értelme, ha másokért vállaljuk. Ezt a szenvedést viseljük derűvel az arcunkon – hangsúlyozta Kocsis Fülöp. – Ne hagyjuk, hogy kárba vesszen, hanem ajánljuk fel Istennek másokért és önmagunkért, odatéve Jézus szenvedése mellé.”
Az érsek felhívta a figyelmet az evangéliumban szereplő betániai Mária alakja és Ábrahám története közötti párhuzamokra, és arra buzdított, hogy Ábrahámhoz és Máriához hasonlóan mi is álljunk meg hétköznapi feladataink közepette, hogy oda tudjunk figyelni Jézusra, megértsük, hogy kicsoda ő számunkra, és észrevegyük, hogy ott lakik bennünk.
Amikor szentmisén veszünk részt, cselekedjünk a keleti liturgia szövegében szereplő figyelmeztetés szerint: „tegyünk félre mostan minden földi gondot”, mert a szentmise a legnagyobb titok és a legnagyobb ajándék számunkra – hangzott el a búcsúi szentbeszédben.
A szentmise körmenettel folytatódott Keszthely utcáin: a lakóházak ablakaiban virágok és égő gyertyák várták a körmenetben érkező Kármelhegyi Boldogasszonyt, karján Jézussal és a skapuláréval.
A templomba visszaérkező zarándokok a Te Deumot énekelve hálát adtak Istennek a kapott kegyelmekért. A szentmise végén a jelenlévők újmisés áldásban részesültek.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .