Lelkünk lomtalanítása

Rövid elmélkedés és éneklés után vállukon egy fakereszttel indult a passiómenet, hogy énekelve-imádkozva a keresztút mintájára végigjárják és megjelenítsék saját életük keresztútját. A hét plébániai csoport tagjai egy-egy állomást vállaltak, ahol Jézus szenvedésének mintájára egy XXI. századi valós történetet dolgoztak fel. Megjelenítették például Cirenei Simon és Jézus találkozását, mai díszletek között. Egy másik állomáson bele lehetett gondolni abba, mit érez valaki, ha elveszik a sapkáját, kesztyűjét vagy sálját. Akkor a keze vagy a feje fázik – Jézust viszont minden ruhájától megfosztották. A fiatalok a Havanna-lakótelep tízemeletes házai között vonultak végig. Tanúságtétel volt ez az emberek előtt, hiszen többen sétáltak az est folyamán arra, csodálkozva nézték a gyertyákkal, fáklyákkal vonuló, gitáros énekeket éneklő fiatalokat.

A fiatalokkal együtt járta a keresztutat Benvin Sebastian Madassery indiai származású verbita szerzetes, a Pápai Missziós Művek magyarországi igazgatója. A menet 8 óra körül ért a pestszentlőrinc-havannatelepi Szent László-templomba, ahol a résztvevők szentmisén vettek részt. Sebastian atya szentbeszédében felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy ne a múló, hiábavaló dolgokra pazarolják az életüket, hanem az örök Istent keressék. A nagyböjti idő arra való, hogy megtisztítsuk lelkünket. Ilyenkor nemcsak lakásunkat szabadítjuk meg a haszontalan lomoktól, hanem lelkünkben is lomtalanítást kell végeznünk. Hiszen lelkünk is egy lakás, ahol Isten lakik. Nemcsak bűneinktől, hanem azoktól a fölösleges tulajdonságainktól, rossz szokásainktól is meg kellene válnunk, melyek akadályoznak bennünket Istennel való tökéletesebb kapcsolatunkban. „Egy a szükséges, az Istenbe vetett hit, benne található a boldogság, nála van az örök élet tanítása. Hit nélkül nem teljes az ember. Ezért kell továbbadnunk a jó hírt. Ez a misszió, és ehhez bátorság kell” – fejezte be beszédét Sebastian atya. A szentmisén a KIM dél-pesti csoportja szervezésében működő Katolikus Ifjúsági Gitárklub növendékei és vezetői végezték a zenei szolgálatot. „A nagyböjt arról is szól, hogy mi is vállaljuk keresztjeinket, és átéljük Jézussal, milyen volt másokért szenvedni, más terhét hordozni” – mondta egy részt vevő fiatal. A szentmise után zsíros kenyér és sütemény várta a fiatalokat, akik énekükkel az ároni áldást kérték Sebastian atyára, aki ezen a napon ünnepelte harmincötödik születésnapját.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .