Akik az oltárnál szolgálnak

A nyolc plébániáról érkező harminc fiatal az egész napos együttléten előadásokat hallhatott a nagyböjtről, a böjt és a vallások kapcsolatáról, valamint a böjt mai személyes vonatkozásairól. A délben elköltött közös ebéd, majd a szabadfoglalkozások alkalmat teremtettek az ismerkedésre és a játékra. A délután folyamán vetített képes vezetett lelki elmélkedésen és keresztúton vettek részt a gyerekek. Az előadásokat Tiboldi Gábor, Licskó Szabolcs, Gájer László és Frankó Tamás atyák tartották.

Tiboldi Gábor ministráns referens elmondta: „Keressük a lehetőségét annak, hogy az egyes ministránsközösségek megismerkedhessenek és mind jobban kapcsolatba kerüljenek egymással. Az eddig végzett felmérések szerint a budai plébániákra jobbára a hagyományos kisközösségi szerveződések jellemzőek, míg a pesti részen inkább régiókat alakítanak ki a plébániai csoportok.” Egyházmegyei szinten a legtöbb helyen fiúk és lányok is ministrálhatnak, de a helyi szokásokat a plébánosok alakítják ki. Sok helyen a liturgiához kapcsolódóan hetente tartanak ministránsfoglalkozásokat, más plébániákon kirándulással, versennyel, színes programokkal teszik érdekessé az összejöveteleket. Tóth Mónika, aki már óvodáskora óta ministrál a Szent Család plébánián, testvéreivel együtt azért érkezett, hogy feltöltődjön a nagyböjtben. Gábor atya elmondta, hogy szeretnének egy országos ministránstalálkozót szervezni valamelyik nagyvárosban, mely előreláthatólag 2010-11-ben várható.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .