Lélekszabadítás

Börtönpasztoráció és levelezőszolgálat – Kevés szó esik keresztény körökben a jobb latorról. Arról a bűnbánóról, akinek Jézus a kereszten megígérte: „Még ma velem leszel a paradicsomban.” A nagyhét kezdetén a szemünk elé kerül e titokzatos férfi, s nekünk jó, ha nem fordítjuk el róla tekintetünket. Szimbóluma ő az isteni irgalom mértéktelenségének, amelyre ugyan melyikünk nem szorul rá. Segítőik a társadalom hivatalosan bűnössé nyilvánított tagjainak figyelmét is felhívják rá. Azokét, akik a legritkább esetben ébresztik fel rokonszenvünket. De vannak, akik megérzik: velük is törődni kell. Mindannyiunk jobbra fordulása érdekében. Ezen önkéntesek közül néhányan találkoztak névtelen védőszentjük tiszteletére a Szent jobb latorról elnevezett, tass-alsószenttamási templom búcsúünnepén, március 27-én, hogy hivatásukra, munkájukra együtt kérjék Isten áldását.

Másfél évtizede működik a csaknem Mécses Szeretetszolgálat Magyar Börtönpasztorációs Társaság országos levelezőszolgálata, melynek keretében civil önkéntesek rendszeresen írnak az ország különböző börtöneiben, fegyházaiban fogva tartott elítélteknek, különösen azoknak, akiknek nincsenek „kinti” kapcsolataik, illetve akik hosszú ideig töltik büntetésüket.

Olyanokat várnak soraikba – mondja a szolgálat vezetője, Majzikné Fazekas Margit -, akik nem a bűnre, s nem is a bűnelkövetőre összpontosítanak, hanem meglátják a segítségre szoruló embert a fogvatartottakban. Ez korántsem könnyű feladat. Elfogadásra, az ítélkezés elhagyására, megértésre és lelki kísérésre vállalkozik, aki rászánja magát a börtönpasztorációs munka e formájára.

Jelenleg csaknem hetven önkéntessel dolgozik a szolgálat, ők a büntetés-végrehajtási intézetek vezetői által küldött nevek alapján veszik fel a kapcsolatot a fogvatartottakkal. Anonimitásukat őrizve (csak a keresztnevüket írják meg), a Mécses központján keresztül vesznek részt a levelezésben, ugyanakkor nem arctalanul, hiszen személyes szavakkal is megszólíthatják a börtönben lévőket, jóllehet a szolgálat nevében írnak az elítélteknek. Emellett karácsonykor csoportos beszélőt is szervez a társaság a munkatársak részvételével a különböző büntetés-végrehajtási intézményekben. Fontos, hogy már a levelezés kezdetén tisztázzák: a szolgálat nem csomagküldésre vállalkozik, jóllehet karácsonyra, névnapra, születésnapra szoktak ajándékot adni a fogvatartottaknak.

Komoly igény van a szolgálat munkájára, az elítéltek és az intézmények részéről egyaránt, hiszen a tapasztalat bizonyítja – mondja Majzikné -, hogy az egyre magányosabb, befelé fordulóbb, érdektelenebb, közömbösebb elítéltek nyugodtabbá válnak, s kevesebb probléma van velük a mindennapok során, ha van, akin keresztül kapcsolatot tarthatnak a külvilággal. A szolgálat az említettek mellett a szabadulás előtt álló elítéltek társadalmi visszailleszkedését is szeretné segíteni a későbbiekben.

Kéthavonta találkozót szerveznek a munkatársak számára Óbudán, a Szent Péter és Pál templom közösségi házában, ahová az érdeklődőket is szeretettel várják. Aki szeretne csatlakozni a börtönlevelező szolgálat munkájához, Majzikné Fazekas Margitnál jelentkezhet (tel.: 62/542-185 vagy 30/907- 0139), illetve a Mécses Szeretetszolgálat címén: 6753 Szeged, Heller köz 6.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .