Lektor- és akolitusavatás a Központi Szemináriumban

Fotó: Tóth Martin

 

Cserháti Ferenc püspök a köszöntőjében így szólt az avatandókhoz: „Ugyanazokat a lépcsőket tapossuk napról napra, egy asztalnál étkezünk, úgyhogy a barátaimhoz jöttem.” Homíliájában Krisztus Király ünnepéről, valamint a lektori és az akolitusi rendről elmélkedett. Hangsúlyozta, hogy ezek a rendek nem „kispapi előléptetések”, nem valami hierarchiában való feljebb jutást fejeznek ki, sokkal inkább szolgálatnak tekintendők. Minél magasabbra rendel az Egyház, annál nagyobb szolgálatra hív. A lektori szolgálatban azt kéri az Egyház, hogy Isten igéjét olvasva elmélkedjünk róla, s így mind­inkább megismerjük Isten csodálatos titkát. Az akolitusokra pedig azt a feladatot bízza az Egyház, hogy a papok szolgálatát segítve elvigyék az embereknek Krisztus szent testét, az Eucharisztiát.
Az egyházi év utolsó vasárnapján idén hárman kapták meg a lektori rendet: Szabó Gábor (Váci Egyházmegye), Szarka Zoltán (Kaposvári Egyházmegye), Szlama Ákos (Székesfehérvári Egyházmegye), és négyen az akolitusi rendet: Arany Ferenc (Székesfehérvári Egyházmegye), Bársony Árpád (Esztergom-Budapesti Főegyházmegye), Csuja Gergely (Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye) és Majlát Tihamér (Szombathelyi Egyházmegye).

Bársony Árpád/Központi Papnevelő Intézet

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .