Lehetőség a továbbfejlődésre

Bár ez még rövid időnek tűnik egy intézmény életében, Orosz András Lóránt OFM rektor szükségét érezte annak, hogy összehívják az eddig végzett növendékeiket, és megalakítsák a Sapientia Öregdiák Szövetséget.

„Fontos a személyes kapcsolatok kialakítása, amely egy háló része, és megtart a krízisben. Valamint lehetőségeket ad szakmai továbbképzésekre, így megvalósulhat az egész életen át tartó tanulás" – mondta a rektor a március 14-én tartott alakuló ülésen, a főiskola dísztermében.

Orosz Lóránt a találkozó során ismertette a főiskola közeli és távolabbi terveit. A közeljövőben együttműködést alakítanak ki az ELTE-vel – mód lesz arra, hogy az egyetemre járók második szakként felvehessék a Sapientián a hittanár szakot. A teológiát végzettek számára alkalom nyílik Rómába, a Sant’Anselmo kollégiumba való kijutásra, ahol folytathatják tanulmányaikat. A rektor rámutatott, nagy az érdeklődés a lelkigondozói, valamint az úgynevezett MA-képzésben a hittanár szak iránt.

Orosz Lóránt biztosított mindenkit, hogy az Öregdiák Szövetség szervezéséhez és működéséhez a főiskola minden segítséget megad, de az, hogy milyen lehetőségeket ragadnak meg a továbbfejlődésre, azt a tagok határozzák meg. Ennek értelmében várják az elképzeléseket, ötleteket, a kéréseket az egykori növendékektől és a plébániákról. Szeretnének az igényeknek megfelelő képzéseket indítani, rendszeresen lelki napokat szervezni, valamint kialakítani egy információhálózatot, amely lehetővé teszi, hogy az állást keresők megtalálják a nekik alkalmas munkalehetőséget, illetve hogy ahol hittanárhiány van, minél hamarabb betöltött legyen az állás.

A délután folyamán titkos szavazással megválasztották Mihalik Andrásnét a számvizsgáló bizottság elnökének, Miklós Zsuzsát pedig az Öregdiák Szövetség elnökének, valamint sor került a további tisztségek betöltésére. Az egész napos találkozón Révay Edit Sacré Coeur-nővér vezetésével alkalom nyílt elmélkedésre és elcsendesedésre is. A nap végén Orosz Lóránt szentmisét celebrált a főiskola kápolnájában. „Ne legyen fontosabb jel, mint a szerető Isten. Amikor megtapasztalom a saját korlátaimat, odateszem Krisztus keresztje elé a szenvedésem. Ezek a helyzetek drága kincsek. Jézus ezt is hordozza és viszi, hiszen ő várja, hogy letegyük a keresztjeinket” – mondta Orosz Lóránt szentbeszédében.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .