Legyen bátorságunk változtatni!

Fotó: Loósz Róbert

 

Együtt zarándokoltak Baranya és Tolna megye plébániai világi elöljárói, számos egyházközség tagjai, az egyházmegye köznevelési intézményeinek pedagógusai és tanulói, a pécsi hittudományi főiskola tanárai és hallgatói, valamint az egyházmegyei karitász tagjai. Az út során két helyen tartottak pihenőt, majd imádkozva, énekelve vagy épp elcsendesedve érkeztek a máriagyűdi kegyhelyre. A gyalogosok mellett több mint ötven biciklis és sok buszos zarándok is részt vett az eseményen.
Az ünnepi szentmisét Udvardy György mutatta be a szabadtéri oltárnál. A megyéspüspök megköszönte a híveknek a kitartó részvételt, és háláját fejezte ki Mayer Mihály püspöknek, aki 2009-ben, a Pécsi Egyházmegye alapításának ezredik évfordulóján elindította a máriagyűdi gyalogos zarándoklatot.
Udvardy György homíliájában arra emlékeztette a híveket, hogy húsvét ünnepében elemi erővel van jelen az újjászületés. Az elmúlt hetekben átéltük, hogy a keresztségben valami tökéletesen új kezdődött, és arra használtuk az ünnepet követő időszakot, hogy megértsük, mit jelent kereszténynek lenni, hogyan kell így élni.
A keresztségben elnyert új identitásunkból, ebből az újjászületésből fakad az életünkben minden más, ez határozza meg, mi az, aminek értelme van, és mi az, ami felesleges. Ha pedig kétely merül fel bennünk, hogy lehet-e így élni, Máriára tekintve megerősödünk abban, hogy lehet – hangsúlyozta a megyéspüspök. „Az újjászületés vágya szabaddá tesz bennünket. Kitágítja lehetőségeinket, s már nem az emberi korlátaink szerint gondolkodunk. Ha csak emberi módon gondolkodom, akkor nem vagyok szabad. Isten szabadságra hív bennünket a kapcsolatainkban, a munkában, a szolgálatban” – folytatta a püspök, majd rávilágított arra, hogy az újjászületés nem önmagunk erejéből történik, hanem „vízből és Lélekből”, egymást segítve, akárcsak a zarándoklaton: amikor valaki elgyengül, mellé szegődünk az úton, és javainkat megosztjuk a szükséget szenvedőkkel.
„Legyen bátorságunk változtatni!” – biztatta a zarándokokat a főpásztor.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .