Legalább halogatni akarják

 

Csakhogy nálunk nem tették szabadon választhatóvá a hit- és erkölcstant, hanem olyan feltételeket támasztottak a beiratkozáshoz, hogy az sokfelé egyenesen a betiltást jelentette. Nem igaz tehát, hogy fél évszázadon át szabadon választható tantárgy volt nálunk a hittan. Nem csodálkozhatunk azon, hogy a kommunista diktatúra megszűnése után a szülők, akik a megfélemlítések miatt már maguk sem részesülhettek hitoktatásban, nem igényelték azt tömegesen gyermekeik számára sem.


Ráadásul a szocialista, liberális politikai erők azóta sem szűntek meg hangoztatni a „világnézetileg semleges iskolai nevelés” szükségességét, mintha bizony az egyáltalán lehetséges volna. Ez a mostani propaganda még álságosabb, mint a diktatúra célkitűzése, mely „a szocialista embertípus” felnevelését helyezte kilátásba.

 

A nemzeti köznevelésről szóló, 2011. évi CXC. törvény 2013 szeptemberétől végre kötelezővé tette az általános iskolákban az erkölcstan vagy hit- és erkölcstan tanítását heti egy órában. A hívő katolikusok erkölcsi kötelessége az egyházi hitoktatást választani.

Miközben egyházi részről nyilván minden lehetőséget igyekszünk megragadni a felvilágosításra, s a szülőket emlékeztetjük gyermekük megkeresztelésekor vállalt kötelezettségükre, a jelek szerint baloldalon egyáltalán nem örülnek a valóban szabadon választható hit- és erkölcstan iskolai oktatásának. Pedig csak heti egy órát lesz kötelező a tanrendbe állítani. Heti két óra hittan lehetséges ugyan, de nem kötelező. A bevezetés fokozatosan történik majd az első és ötödik osztálytól, s csak 2016-ban válik teljessé.

Szocialista részről ezt is túl gyorsnak tartják. Lassítani, halogatni szeretnék a folyamatot. Igaz, vannak még rendezendő szervezeti és anyagi kérdések, amelyekre az egyházi vezetők is joggal rámutattak, de nem a halogatás, hanem a minél gördülékenyebb megvalósítás szándékával. Legfontosabb feladatunk azonban a szülők, nagyszülők mozgósítása, az igény felkeltése és a hitoktatók színvonalas felkészítése. Az új év nagy vizsgatétele lesz ez mindnyájunk számára, a hit évében.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .