Látogatás lakótelepi családoknál

A „fehér házak” Milánó egyik keleti peremvidékén állnak: a fehér színű, hatalmas blokkházakat a hetvenes években építették a két háború között emelt apró házak helyén. Négyszázhetvenhét család él itt, és több mint kétszáz idős ember. A lakásokat tizennyolc százalékban bevándorlók lakják, akik a Magreb-országokból, valamint Dél-Amerika és Kelet-Európa országaiból érkeztek. Itt működik a San Galdino-plébánia, amelynek négyezer hívéből több mint ezren ezekben a házakban élnek.
Ferenc pápa először három családot látogatott meg, majd a házak közötti szabad területen találkozott a környék mintegy tízezer lakosával, akik ajándékkal kedveskedtek neki.
Az első lakásban, amelyet a pápa meglátogatott, Dori Falcone és Lino Pasquale családja él: a feleség öt éve ápolja a férjét, aki ágyhoz kötött beteg. Az asszony kenyeret sütött a környék minden beteg emberének, akikhez Ferenc pápa nem tudott elmenni, és megkérte a szentatyát, hogy áldja meg a kenyereket, amelyeket aztán szétosztott a szomszédai között.
A másik meglátogatott lakásban Adele Agogini és férje, Nuccio Oneta élnek: idősek, nyolcvanegy és nyolcvankét évesek. A feleség sajnos három nappal korábban kórházba került, pedig nagyon szeretett volna találkozni a szentatyával. A meghatottságtól szinte szóhoz sem jutott, amikor Ferenc pápa felhívta telefonon a saját otthonából.
A harmadik lakásban a marokkói Hanane és Abdel Karim élnek három gyermekükkel. A család süteménnyel, szárított gyümölcsökkel, datolyával várta a pápát, aki egy pohár tejet is elfogadott tőlük. A szülők 1987 óta élnek Olaszországban, és 2000 óta laknak a fehér házak egyikében. Hanane tevékenyen részt vesz a plébánia életében, segít az ünnepek idején. A legkisebb fiú egy rajzot készített Ferenc pápának, amelyen ő és két testvére egy templom és egy mecset előtt játszanak.

Forrás: Avvenire.it

 

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .