Latin‒Amerika

Tarcisio Bertone bíboros látogatásával emlékeztet II. János Pál történelmi útjára, amelyet tíz évvel ezelőtt, 1998. január 18. és 25. között tett az amerikai szigetországban. A mai helyzetről szólva az érsek elmondta: nagyon fontos, hogy az egyház hozzáférjen a médiához, küldetése és a hívek szolgálata érdekében, hiszen sok helyütt csak a rádión keresztül juthat el az emberekhez. Ebben is előrelépésre számítanak.

A tíz évvel ezelőtti pápalátogatás mindenekelőtt arra késztette a kubai egyházat, hogy rátaláljon a cselekvés új formáira – mondta Jaime Lucas Ortega y Alamino bíboros, havannai érsek, a püspöki konferencia elnöke a Panorama címû olasz hetilapnak. Ortega bíboros visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint a kubai egyház nem használta ki eléggé a tíz évvel ezelőtti történelmi eseményt.

„Mi arra törekszünk, hogy jelen legyünk és enyhítsük népünk szenvedését. Az egyház tanítása szerint felkínáljuk a jó és a rossz megkülönböztetésének lehetőségét, de nem vehetjük át a világi hívek szerepét. Az ő feladatuk, hogy elkötelezzék magukat a politikai életben.”

1981-ben hatezer volt a megkeresztelkedők száma, most évente 25 ezren veszik fel a keresztség szentségét. Több mint 600 szeminarista készül a papi hivatásra, míg a nyolcvanas években mindössze 20 volt a számuk. A püspökök lelkipásztori tervet dolgoznak ki, amelynek középpontjában az evangelizáció és a világi hívek képzése áll. (SIR/VR)

G-8: Latin-Amerika nincs napirenden

Oscar Andres Rodriguez Maradiaga bíboros, hondurasi érsek, a Nemzetközi Karitász elnöke Johannesburgban tett február 9-i nyilatkozata szerint az Egyesült Államok dollármilliárdokat költ értelmetlen háborúkra, és ezzel tönkreteszi magát és másokat is. Latin-Amerika csak saját árukivitele szempontjából és az illegális bevándorlás miatt érdekli. De addig nem lehet megállítani az illegális amerikai bevándorlást, amíg az Egyesült Államok és a G-8-államok napirendjén nem szerepel a latinamerikai fejlesztés. A helyi egyházak feladatát a bíboros a misszióban jelölte meg. (KNA)

Püspök-elnökjelölt

Paraguay április 20-án esedékes elnökválasztásának egyik jelöltje Ferdinando Lugo, a San Pedro-i egyházmegye volt püspöke. Programjának három szóban összefoglalt lényege: kiengesztelődés, gazdasági növekedés, igazságosság. (Misna)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .