Külföldi visszhangok

 

Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar elnöke azt hangoztatta, hogy a döntés „fájdalommal és sajnálkozással” töltötte el a lelkét. Hozzátette, hogy XVI. Benedek a „mély belső szabadság példaképe”.

Christoph Schönborn bécsi érsek „mély sajnálatát” fejezte ki, hangoztatva, hogy XVI. Benedek döntése „új egyházi dimenziót nyitott meg”.

Timothy Dolan bíboros, New York érseke, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke háláját fejezte ki az egyházfő „nyolc évig tartó önzetlen vezetéséért”. „Lemondása nem más, mint újabb jele annak, hogy nagy gondját viselte az egyháznak” – állapította meg a pápáról.


 

„A német szövetségi kormány tiszteletét fejezi ki a szentatya, a katolikus egyházfő teljesítménye és a katolikus egyház érdekében egész életében kifejtett erőfeszítései iránt” – jelentette ki hétfői nyilatkozatában Steffen Seibert kormányszóvivő. Hozzátette: bármi oka legyen a lemondásnak, azt csak elismerni és tisztelni lehet. XVI. Benedeket hála illeti azért a tevékenységért, amelyet csaknem nyolc éven keresztül a katolikus egyház élén végzett.

Angela Merkel kancellár külön nyilatkozatában a következőket mondta: „Ha a pápa alapos mérlegelés után arra a következtetésre jutott, hogy már nincs elég ereje tisztségének ellátáshoz, ez a döntés a legnagyobb tiszteletet váltja ki belőlem” – majd a politikus hozzáfűzte: XVI. Benedek továbbra is korunk legnagyobb vallási gondolkodója.

A pápa megrendült egészsége miatt mondott le, érezte már előrehaladott korát – idézte a katolikus egyházfő bátyját, Georg Ratzingert a dpa német hírügynökség.

„A Francia Köztársaság üdvözli a döntését meghozó pápát, de nincs további hozzáfűznivalója ahhoz, ami az egyházra tartozik. Ez egy emberi döntés, egy szándék, amelyet tiszteletben kell tartani” – nyilatkozta a vidéki útján megkérdezett François Hollande francia államfő.

David Cameron szerint XVI. Benedek szellemi vezetőként hiányozni fog az emberek millióinak. A brit miniszterelnök jókívánságait fejezte ki az egyházfőnek, aki – mint fogalmazott – lankadatlanul dolgozott Nagy-Britannia és a Szentszék kapcsolatainak szorosabbra fűzése érdekében.

Giorgio Napolitano olasz államfő „bátor” döntésről beszélt. Andrea Riccardi, a Sant’Egidio közösség vezetője szerint ez „több mint bátorság: evangéliumi üzenet”.
Wojciech Polak, a lengyel püspöki konferencia titkára a PAP hírügynökségnek nyilatkozva megállapította: XVI. Benedek bejelentése nagy meglepetést okozott a lengyel püspökök körében. Ugyanakkor emlékeztetett: a katolikus egyházfő már többször gondolkodott azon, hogy előrehaladott korára való tekintettel van-e elegendő ereje megfelelően ellátni hivatali teendőit.

Adam Boniecki lengyel pap, aki II. János Pál közeli jó barátja volt, így kommentálta a mostani pápa döntését: XVI. Benedek szilárd hitével fel tudta mérni, hogyan kell kezelni a hivatal betöltésével járó problémákat, figyelembe véve az öregséget és a testi gyengeséget. Hozzátette: Ratzinger bíboros átélte elődjének utolsó időszakát, amikor II. János Pál a posztján maradt ugyan, de már nem volt képes ellátni feladatát.

Justin Welby, Canterbury érseke, a világ anglikán hívőinek vezetője azt mondta: nehéz szívvel fogadta a pápa lemondásának hírét. Ugyanakkor tökéletesen érthetőnek tartja a katolikus egyházfő döntését, hogy leteszi Róma püspökének terheit, amelyeket eddig nagy méltósággal, éleslátással és bátorsággal hordozott.

Yona Metzger izraeli főrabbi elismerően szólt a pápa törekvéséről, hogy közelebb akarta hozni egymáshoz a különböző vallásokat, és kijelentette, hogy a Vatikán és Izrael viszonya soha nem volt olyan jó, mint XVI. Benedek idején. „Reméljük, hogy folytatódik ez az irány” – idézte Metzgert szóvivője.

Riay Tatary, a spanyolországi iszlám közösségek egyesületének elnöke az EFE hírügynökségnek adott nyilatkozatában „nagy felelősségtudatról” tanúskodó döntésnek nevezte a pápa bejelentését.

(MTI/Duna Tv)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .