Akit meghódított Krisztus szeretete

 

Már Szent Pál is foglalkozott ezzel a kérdéssel, amelyet most a pápa időszerűsít. A hit és a szeretet egymással szorosan összetartozó erények. Félrevezető egymással szembeállítva láttatni őket, ahogy időnként előfordul, amikor a szeretet kifejezést a szolidaritás vagy egyszerűen csak a humanitárius segítség fogalmaival írják körül.

Az a szemlélet, amely nagy hangsúlyt fektet a hit elsőbbségére és meghatározó szerepére, ugyanakkor alulértékeli és szinte lenézi a szeretet konkrét cselekedeteit, valamint leszűkíti azt egy általános értelemben vett humanizmusra, helytelenül látja a két erény kapcsolatát.


Ezzel szemben a keresztény ember – különösen akkor, ha karitatív tevékenységet végez – olyan személy, akit meghódított Krisztus szeretete, ezért megnyílik szükséget szenvedő embertársa szeretetigényének. XVI. Benedek egy hasonlattal él, amikor a szeretetnek ezt az egyedi minőségét mutatja be. A keresztény lét olyan – mondja –, mint amikor folyamatosan felfelé haladunk egy hegyre, hogy találkozzunk Istennel, s aztán újra leereszkedünk, magunkkal hozva a találkozásból fakadó szeretetet és erőt, azért, hogy testvéreinket Isten szeretetével szolgálhassuk.

 

A példa alapján még jobban érthető, hogy egy keresztény hívő számára a legmagasabb értékű karitatív tevékenység maga az evangelizáció, amely nem más, mint Isten szavának továbbadása. A keresztény ember, aki gyakorolja a szeretetet, tudja, hogy valójában nem saját erőfeszítései vezetnek eredményre, hanem az az „üdvözítő kezdeményezés”, amely Isten kegyelméből származik. Ez utóbbi pedig távol áll attól, hogy szabadságunkat és felelősségünket korlátozza. Ehelyett inkább hitelessé teszi, és a szeretettevékenység felé irányítja ezeket az egyébként is nemes emberi tulajdonságokat.

A hit cselekedetek nélkül olyan, mint a terméketlen fa. Ahogyan a hit megismerteti velünk Krisztus igazságát, aki a testté lett és keresztre feszített Szeretet, úgy a karitatív tevékenység által ebbe a szeretetbe lépünk be, amely önmagunk teljes odaajándékozására indít – zárja nagyböjti üzenetét XVI. Benedek.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .