Kuba

A bíboros államtitkár február 24-én Guantanamóban, az egyházmegye fennállásának tizedik évfordulóján Krisztusba vetett hitük megvallására buzdította a fiatalokat. Február 25-én a bíboros a havannai egyetemen tartott előadást, majd találkozott újságírókkal. Előadásában a kultúra és az emberi lét etikai alapjairól beszélt. Bertone bíboros leszögezte: a katolikus egyház nem azonosítja magát egyetlen kultúrával sem, de nyílt lélekkel közel áll mindegyikhez. Az egyház nem kívánja rákényszeríteni nézetét minden emberre, de nem mondhat le az emberre és a társadalomra vonatkozó mély ismereteiről.

A kubai külügyminiszterrel való találkozó után tartott sajtókonferencián a bíboros a következőket nyilatkozta:
„Úgy vélem, hogy az új elnök, Raúl Castro, az új államtanács és a katolikus egyház arra törekszenek, hogy válaszoljanak a kubai nép elvárásaira, figyelembe véve a nehézségeket, különösen a gazdasági embargó következményeit. Megismételte II. János Pál szavait, aki a gazdasági blokádot „elfogadhatatlannak, a kubai népre károsnak és etikátlannak” nevezte. Válaszolva az újságírók kérdéseire Bertone bíboros kiemelte, hogy nem kért semmiféle amnesztiát, hanem a kiengesztelődés jeleit. Hozzátette, hogy a katolikus egyház pozitív gesztusként üdvözli a foglyok szabadon bocsátását, amire példa volt a közelmúltban. Raúl Castro elnökkel február 26-án találkozott a bíboros. „Megerősítettem a Szentszék sajátos kívánságát: még jobban mozdítsák elő a világ és Kuba közeledését, valamint a fontos nemzetközi kérdésekben való megegyezést.” Hangsúlyozva az ország és állampolgárai szuverenitásának tiszteletben tartását, a bíboros kifejezte Raúl Castro elnöknek az egyház aggodalmát a foglyok és családtagjaik iránt.

A diplomáciai testülettel való találkozásakor Bertone bíboros ismételten leszögezte: „A vallásszabadság nem lenne teljes és hiteles, ha nem lenne politikai dimenziója is. Egy állam, amely tiszteletben kívánja tartani ezt a szabadságot, nem tekinthet el attól a feladatától, hogy megfelelő feltételeket teremtsen a vallásos élet fejlődéséhez.” Biztosítani kell az állampolgárok valós lehetőségét spirituális jogaik gyakorlására és kötelezettségeik teljesítésére. (KNA)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .