Krisztusba vetett bizalommal

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjainak ad limina látogatása során, november 22-én este a Collegium Germanicum et Hungaricumot (Német–Magyar Kollégium) keresték fel a főpásztorok, akik részt vettek a kollégiumi templom felszentelésének évfordulós ünnepén is.
A szentmise főcelebránsa Udvardy György pécsi megyéspüspök (képünkön) volt. Prédikációjában arra buzdította a diákokat, ne hagyják megbénítani magukat a félelemtől, hogy nem megfelelőképpen használják fel azokat a képességeket és lehetőségeket, amelyeket kaptak, hanem Krisztusba vetett bizalommal munkálkodjanak.
Az Erdő Péter bíboros, prímás és Veres András püspök, az MKPK elnöke vezetésével érkezett látogatókat Stefan Dartmann rektor köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy amióta 1580-ban XIII. Gergely egyesítette az addig külön működő magyar és német kollégiumot, az intézmény sok mindent megélt. Mindvégig megőrizte azonban nyitottságát a világegyházra, hogy annak aktuális helyzetét megismerve a diákok az intézményben szerzett tapasztalatokkal és látásmóddal szolgálhassák saját egyházmegyéjüket.
A kollégium ma is határozottan képviseli ezt az értékrendet, leginkább a közép-európai térségre koncentrálva. A jelenlegi diákok tizennégy országból és negyvenegy különböző egyházmegyéből érkeztek. A rektor köszönetet mondott az MKPK tagjainak azért, hogy magyar diákokat küldenek a kollégiumba, és ezzel osztoznak az intézmény munkájában, értékeiben.
A szentmisét megelőzően a kollégium görögkatolikus diákjai részesültek a kisebb rendekben, a felolvasó és az alszerpapi rendben. A szentmise után a kollégium növendékeinek lehetőségük volt a püspökökkel való személyes találkozásra. A magyar diákok ezután a magyar közösség rekreációs termében folytatták a beszélgetést a főpásztorokkal. A terem bútorzata nemrégiben az MKPK adományából újulhatott meg.

Forrás és fotó: Collegium Germanicum et Hungaricum

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .