Krisztus nem leigázni jött, hanem szolgálni

Fotó: Tajti Krisztián

 

A reverendát első ízben öltötte magára Faragó András, Hodászi Gábor Mihály és Kurucz Zoltán esztergom-budapesti főegyházmegyés, Mihovics Szebasztián és Miklovits Attila pécsi egyházmegyés, valamint Vida Attila váci egyházmegyés papnövendék. Több beöltözőhöz nemcsak családtagjaik és barátaik látogattak el, hanem plébániai közösségük tagjai is, hogy együtt ünnepeljenek velük. Az ünnepi mise főcelebránsa és szónoka Kovács Zoltán, az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet rektora volt.
Királyi rendelkezések, szózatok elhallgatnak, történelemmé válnak, de Krisztus igéi nem hallgatnak el, mert ő maga az Ige. Közénk jött, hogy megszentelje földi küzdelmeinket. Krisztusra mint győztes királyunkra tekintünk a mai ünnepen – mutatott rá az elöljáró. Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy egy királyról ma is sokszor eszünkbe jut az erő, még talán a zsarnoki önkény is, de a mi királyunk, Krisztus nem leigázni jött, hanem szolgálni. Nem vérszomjas uralkodó, hanem irgalmas és irgalomra tanít; nem a magasból utasít, hanem az övéi között él, eljött közénk. A mi királyunk országa nem erőszakkal és mészárlással terjeszkedik, Krisztus a saját vérét ontotta a kereszten, s ez elég ahhoz, hogy az emberszívekben terjedjen és dicsőségre jusson Isten országa.
Kovács Zoltán a beöltöző növendékektől azt kérte, tekintsenek Krisztus Királyra, aki látszólag legyőzött, de akiről tudjuk, hogy nagyon is győztes. Arra hívta őket, hogy az örök főpapot is lássák meg benne. A papi öltözetet úgy vegyék magukra, hogy szinte hozzájuk nőjön a következő években, és formálja őket Krisztushoz egyre hasonlóbbá.

Forrás: Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .