Krisztus királysága

Ám eljött a hatalomtól megrészegült rossz királyok ideje is, akiknek már az udvari bolond se mondhatta meg az igazságot. S mivel trónjuk örökletes volt, már csak forradalommal lehetett megszabadulni tőlük.

A mai királyok „alkotmányosak”, vagyis nincs tényleges hatalmuk, inkább nemzetük egységének, értékeinek jelképei, kifejezői. Jól megfér egymás mellett a királyság és a parlamentáris demokrácia. Történelmi félreértés, sőt félrevezetés a királysággal szemben a köztársaságban látni a modern demokratikus berendezkedés modelljét. Mindkét államforma lehet jól vagy rosszul működő demokrácia.

 

*

 

De hát mégis, nem tekinthető kissé idejétmúltnak Krisztus király ünnepének 1925-ben történt bevezetése? XI. Piusz pápa talán politikai tiltakozásnak szánta intézkedését? Tegyük hozzá: megnehezítve ezzel papjai és hívei számára az ünnep értelmezését.

Királypártinak kellene lennünk, reakciós politikai nézeteket vallva? Nincs kedvünk hozzá, mert a királypártisághoz sokféle maradiság tapadt közelmúltunk diktatúrájában.

 

*

 

Csakhogy Krisztus király ünnepe egészen másról szól. Krisztus királysága nem politikai, nem alkotmányos vagy világi hatalommal összefüggő valóság. Csak a bibliai kinyilatkoztatás alapján, Isten országának gondolatában közelíthető meg. Krisztus királysága teljesen más rendű valóság, mint a politika világáé.

Jézus soha nem engedett a tömeg földi reményekkel teli lelkesedésének. Amikor királlyá akarják emelni, elrejtőzik. Pilátus kérdésére ugyan nem utasítja vissza a „király” megnevezést, de hozzáteszi: „Az én országom nem e világból való.”

Feltámadásával belép királyságába. Országa evangéliuma hirdetésén alapszik. A keresztények akkor válnak alattvalóivá, amikor Isten bűnbocsánattal kiragadja őket a sötétség hatalmából, és áthelyezi szeretett Fia országába, akiben megváltásuk van. Nemde azt mondta apostolainak az utolsó vacsorán: „Nektek adom az országot, hogy trónon ülve ítéljétek Izrael tizenkét törzsét.”

„És mindaz, aki az igazságból való, hallgat az én szavamra” – mondja nekünk is Jézus. Részesedünk majd az Emberfia örök királyságában.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .