„Krisztus hűsége, a pap hűsége”

A jubileumi év célja, hogy a papok elmélyítsék és tökéletesítsék spirituális életüket, hogy ezáltal szolgálatuk egyre hatékonyabbá váljék. Fontos, hogy a papok a zsinati tanításnak megfelelő képzésben részesüljenek, és mindig kitűnjenek erkölcsös életükkel, és külső megjelenésük is tükrözze papi mivoltukat. Három feladatnak kell eleget tennie a papnak egész életével, ezek: a megszentelés, a tanítás és a vezetés. Ezen ajándékok révén a pap új életben részesül, magáévá teszi azt az „életstílust”, amely Jézust, majd az apostolokat jellemezte. A Krisztus életében való részvétel egyben szükségessé, sőt, nélkülözhetetlenné teszi, hogy a papok az erkölcsi tökéletességre törekedjenek. A papság évének mottója: Krisztus hűsége, a pap hűsége.

Jézus Szíve ünnepén, június 19-én – amely egyben a papi megszentelődés ünnepe – vesperással nyitja meg az imaévet a pápa. A szertartáson kiállítják az ars-i plébános ereklyéjét, amelyet Belley-Ars püspöke visz az alkalomra Rómába. A papság évének lezárására pontosan egy évvel később, a Szent Péter téren megrendezendő papi világtalálkozó keretében kerül sor. XVI. Benedek pápa Vianney Szent Jánost a világ minden papjának védőszentjévé nyilvánítja. Az év során közzéteszik a Gyóntatók és lelki vezetők direktóriumát, valamint a pápa összegyűjtött tanítását korunk papjai életének és küldetésének alapvető témáiról.

A Papi Kongregáció, a megyés püspökökkel és a szerzetesrendek legfőbb elöljáróival egyetértésben különféle spirituális és lelkipásztori kezdeményezéseket indít, hogy egyre jobban érzékelhető legyen a papok szerepének és küldetésének fontossága az egyházban és a modern társadalomban. A kezdeményezések rávilágítanak arra az igényre is, hogy bővítsék a papok folyamatos továbbképzését, hozzákapcsolva azt a szeminaristák képzéséhez. (VIS)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .