Közösségi és kulturális értékek tárháza

A budavári Nagyboldogasszony-főplébánia hívei mindig erős közösséget alkottak. Ez az összetartás elsősorban a fiatalok, különösen a fiatal felnőttek és a kisgyermekes házasok körében tapasztalható. Számos kisközösség működik a plébánián: négy házascsoport, hat ministránscsoport, a fiatal felnőttek lelki közössége és havonta teadélután keretében találkoznak az idősek. Több mozgalomhoz is csatlakoztak csoportok: működik a Keresztény Élet Közössége (KÉK) és a Házas Hétvége. Másfél éve szerveződött újjá a karitász, amely egyre szélesebb körben tevékenykedik a plébánia területén.

Sokféle program színesíti heti rendszerességgel a közösség életét: színjátszó foglalkozás gyermekek számára, zenés fejlesztő órák a legkisebbeknek, tornaórák fiataloknak és időseknek. Budavári beszélgetések címmel havonta nyilvános előadást is tartanak, amelyen keresztény hitüket megvalló közéleti személyiségek, házaspárok beszélnek az életükről.

A templom ének- és zenekara háromszázhuszonöt éve működik, jelenleg Tardy László karnagy vezetésével.


A liturgiát is szépen ünnepli a közösség: minden pénteken egész napos szentségimádás van az altemplomban; csütörtökönként, illetve októberben mindennap rózsafüzért imádkoznak az esti szentmise előtt; hétvégenként és májusban mindennap, illetve első péntekenként litániát mondanak szintén az esti szentmise előtt; szerdánként pedig vesperást imádkoznak az esti szentmise után – mondta Süllei László plébános.

A főpásztor látogatásáért ünnepi szentmisében adott hálát a közösség. A talentumokról szóló evangéliumhoz kapcsolódva Erdő Péter úgy fogalmazott: Mindannyian, akik Jézus követői vagyunk, rendkívüli képességeket kaptunk. Használjuk is ezeket sokszor, csak talán nem mindig vagyunk eléggé tudatában ennek. Amikor hitünk a másik emberben hitet fakaszt, amikor a tisztesség példájára más is helyesen cselekszik, amikor hétről hétre a nevelésnek – ennek a magasabb rendű értelemben vett nevelésnek – a hatása érvényesül, akkor pontosan az a ránk bízott talentum hozza meg a kamatait, amelyről az evangéliumban hallottunk. „Valami csodálatos dolog történik akkor, mert mi magunk is kegyelemmé válhatunk azok számára, akikkel találkozunk, akiket a Gondviselés ránk bízott. A Szentlélek ajándéka olyan érték a keresztény ember életében, amely mások javára kamatozik. És közben boldogabbá teszi azt is, aki él ezzel a kegyelemmel, és aki hallgat a Szentlélek szavára” – emelte ki a bíboros.

Tiszteletre méltó az a sok érték, amelyekkel az elmúlt napokban találkoztunk itt – mondta a főpásztor. „Történelmi és kulturális értékek, igazi közösségi és lelki értékek ezek. A lelkipásztori szeretet és a hozzáértő munka eredményei. Emberi és kegyelmi értékek, amelyek a plébánia közösségeiben és a hívő családokban bontakoznak ki” – fogalmazott Erdő Péter a Mátyás-templomban tartott vizitációs szentmisén.

Fotó: Csapó József

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .