Közösség és felelősségvállalás

Jubileumi évük során a Boldogasszony Iskolanővérek szeretnék iskoláik diákjait közelebb hozni egymáshoz, ezért mindegyik intézmény vállalta, hogy az év során házigazdája lesz egy-egy olyan programnak, amelyen megmutathatják értékeiket, és amely lehetőséget teremt arra, hogy a rend más iskoláinak diákjait vendégül lássák. Az első ilyen alkalom a diákönkormányzatok találkozója volt.
Elsőként Fehérpataky Balázs, a gimnázium igazgatója, DÖK-mentortanár ismertette a nap programját, majd Lobmayer M. Judit tartományfőnöknő köszöntötte a diákönkormányzatok tagjait és tanáraikat. Elmondta, hogy a rendalapító, Boldog Terézia anya is felelősséget vállalt diáktársaiért, mikor náluk alig idősebben, tizenkét évesen, tanár híján tanítani kezdte őket. Emiatt az örökség miatt érzik fontosnak az iskolanővérek, hogy diákjaik közösségük aktív részeseivé váljanak. Rubovszky Rita, a Patrona főigazgatója köszöntőjében elmondta: munkatársaival mindig arra törekedtek, hogy vonzó, korszerű, de a hagyományaira büszke közösséget hozzanak létre, és ebben különösen nagy segítségükre volt a formálódó Patrona DÖK.
Az egyes iskolák diákönkormányzatainak is alkalmuk nyílt a rövid bemutatkozásra: szervezeti felépítésükről, a választások módjáról, feladataikról, terveikről ismertettek részleteket. Mindebből kiderült, hogy az iskolák közösségi életének szervezésén túl mindenütt hangsúlyt kap a felelősségvállalás a tágabb környezetünkért. A diákok rendszeresen csatlakoznak olyan kezdeményezésekhez, mint a Teremtés Hete vagy a 72 óra kompromisszum nélkül. A házigazda Patrona DÖK bemutatkozását Rubovszky Rita előadása követte, Társadalmi felelősségvállalás és a diákönkormányzat mint az aktív felelős felnőtt élet gyakorlópályája címmel. A főigazgató hangsúlyozta a közösség jelentőségét hivatalos és magánéletünkben egyaránt, s megnevezte, melyek a civil társadalom életének nélkülözhetetlen összetevői: a töltekezés, az építkezés, a felelősségvállalás. Példákat hozott arra, amikor a múltban egy-egy neves intézményben összekovácsolódott öregdiák-közösség képes volt sorsfordító változást elérni a helyi vagy akár a nagyobb közösség életében, és kifejezte reményét, hogy a mai diákönkormányzatok tagjaiban is sikerül elültetni ennek magvait.
A diákok ezután csoportokat alakítottak, és a patronások irányításával a diákönkormányzatok munkáját és a diákközösség életét érintő témákat vitattak meg. A napot késői ebéd, majd a vidéki vendégek számára múzeumlátogatás zárta.

Forrás és fotó: Boldogasszony Iskolanővérek

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .