Könyvespolcra: A megalázott és túlélő egyház

Várszegi Asztrik püspök, főapát kettős minőségben is „gazdájaként” méltatta a művet: mint a METEM (Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség) és a Lénárd Ödön Közhasznú Alapítvány elnöke. Zombori István, Balogh Margit és Gárdonyi Máté mutatta be a művet és kiadásának nem egyszerű történetét.
A jobb sorsra érdemes tehetségű történész, néhai Borovi József professzor gyűjtötte össze az egyházi levéltárakból az 1949-1965 közötti püspökkari konferenciákra vonatkozó jegyzőkönyvszerű feljegyzéseket. Ezt az anyagot tette nagy munkával és hozzáértéssel teljesebbé Balogh Margit, a jól ismert kiváló egyháztörténész kutató. Az anyagot egyes főpásztoroknak az ülésekről készült feljegyzései, a korabeli állambiztonsági szolgálat által falba rejtett „poloskák” által végzett lehallgatások leírt szövegei és az ügynökök jelentései, valamint a közös körlevelek és nyilatkozatok egészítik ki.
Ezek a dokumentumok „meg is szólalnak” az alapos jegyzetanyag segítségével, hiszen az egyházi fogalmak és korabeli események különösen is azért szorulnak magyarázatra, mert a II. vatikáni zsinat előtti évekről van szó.
A közelmúlt magyar egyháztörténetének ez az alapműve nemcsak a kutatók nélkülözhetetlen kézikönyve lesz, de megrendítő olvasmánya azoknak, akik fel akarják idézni a diktatúra megalázó, gyötrelmes éveit, és meg kívánják érteni, mit kellett túlélnie az egyház pásztorainak és közösségének. Lapunk már februárban, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából ízelítőt adhatott a készülő műből és a korszak légköréből.
Erdő Péter bíboros prímás előszava indította útjára a művet, mely több kiadó példás együttműködésével jelenhetett meg.
(A Magyar Katolikus Püspöki Kar tanácskozásai 1949-1965. Dokumentumok. I-II. kötet. Borovi József gyűjtésének felhasználásával összeállította Balogh Margit. Kiadta a METEM, a szeged-csanádi egyházmegye és a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány, 2008)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .