Könyvespolc: Mindszenty hercegprímás „a pokol bugyraiban”

A szerzők egyike Somorjai Ádám bencés egyháztörténész, aki már eddig is fontos kutatásokat végzett Mindszenty József bíboros hercegprímás életének utolsó szakaszáról, „félrabsága” történetéről. A másik szerző Zinner Tibor jogtörténész, aki főleg az ÁVO-nak a pert előkészítő „munkáját” mutatja be a maga megrendítő részleteivel. Várszegi Asztrik püspök-főapát előszavában üdvözli a tisztultabb Mindszenty-portréhoz segítő munkát. Bölcskei Gusztáv református püspök ajánlása a főpap sorsában a totalitárius rendszerek egész természetrajzát látja. A kisebb részben eddig kiadatlan, illetve magyarul még meg nem jelent háromszázhetvenhét dokumentum és a több mint százhúsz oldalas bevezető tanulmány célja természetesen nem teljes Mindszenty-monográfia elkészítése volt, még csak nem is az egyházpolitikus és politikus főpap egész tevékenységének megrajzolása, hanem az eddigi kutatási eredmények bemutatása. A dokumentumokból kitűnik Mindszenty József hercegprímási hivatástudata, a szovjet kommunista diktatúrát szenvedő magyarság egyedüli szószólójának tevékenysége. A bevezető Joseph Ratzinger bíboros szavait alkalmazza rá: 1968-ban „megértettem, hogy a terrorral tárgyalni lehetetlenség – és hogy a terrorral való tárgyalás együttműködést jelent”. Rákosi Mátyás papírdarabkákon adta utasításait az Andrássy út 60. „nyomozóinak”, akiket verőlegények „segítettek”, és a bíborost elzártságában hazugságokkal vezették félre. Arra is volt gondjuk, hogy az ítélet egyik változata halál legyen. Rákosi azután egy igazságügyi főosztályvezetővel üzente meg Olti tanácselnöknek, hogy „a pártnak nem lenne ellenére, ha nem ítélnék halálra Mindszentyt”. A léleknyomorító rendszer mindenesetre pszichikailag felmorzsolta. A kutatás felfedte, hogy Mindszenty József bíboros 1944-től haláláig éppúgy nem lehetett szabad, miként szeretett népe sem 1990-ig. A történeti kutatásnak, Somorjai Ádám és mások munkájának még sok feladata van. A bencés történésszel hittel valljuk azonban, hogy „Mindszenty életáldozata nem volt hiábavaló. Az általa jól-rosszul képviselt értékek, a Pannonia Sacra (Magyarország) újra megkapta a kibontakozás lehetőségét, a romokból újra lehet építkezni, még akkor is, ha nem negyven évre, hanem kétszer vagy háromszor negyven évre lesz ehhez szükség.”

(Somorjai Ádám OSB – Zinner Tibor: Majd’ halálra ítélve – Dokumentumok Mindszenty József élettörténetéhez, CD-melléklettel – Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, Budapest, 2008. Ára: 12 600 Ft)

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .