Az Olvasó írja

A Trencséntől húsz kilométerre fekvő Ilava város közgyűlése ez év júniusi, egyhangú döntése alapján Baross Gáborról neveztek el utcát a város Klobusice városrészében. Az egykori magyar közlekedési miniszter nevéhez fűződik a dunai hajózás fejlesztése, a Vaskapu szabályozása, a fiumei kikötő kiépítése, és a magyar vasutak államosítása. Szobra a budapesti metró építését megelőzően a Keleti pályaudvar előtt állt. Jelenleg mintegy eldugva, a Keleti postahivatal mellett látható. Schmidt Péter főorvos, Ilava város díszpolgára köszöntője után Borkai Zsolt, Győr város fideszes polgármestere és Stefán Dásko ilavai kereszténydemokrata polgármester mondott avatóbeszédet, s ők közösen leplezték le Lebó Ferenc győri szobrászművész alkotását. Zsebedics József kanonok, győr-szigeti plébános áldotta meg az emlékművet, a latin nyelvű liturgia után a nagyszámú jelenlevő közösen mondta el a miatyánkot és üdvözlégyet, először magyar, majd szlovák nyelven.

Ezt követően a Baross-mauzóleumnál folytatódott az ünnepség, ahol Baross Gábor felújított szarkofágját áldotta meg Zsebedics József, s ezen a helyszínen is, akárcsak az ilavai temetőben nyugvó – Győr és Ilava kapcsolataiért elévülhetetlen érdemeket szerzett – Jozef Sobotka korábbi ilavai polgármester sírjánál, magyar és szlovák nyelven imádkoztak a magyarok és szlovákok, Nagy Frigyes dunaszerdahelyi alpolgármesterrel együtt. Az ünnepség az ilavai Mindenszentek templomában fejeződött be, ahol közösen imádkoztak Baross Gábor lelki üdvéért. Ennek a templomnak kriptájában helyezték el Baross Gábor hamvait 1892-ben, majd két évvel később koporsóját körmenetben vitték át az elkészült mauzóleumba.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .